Volodymyr Zelensky la Chișinău: „Ne-am întâlnit între prieteni ca să discutăm probleme de securitate”

Irina Odobescu
27/08/2021
Foto: president.gov.ua

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, optează pentru recunoaşterea perspectivelor europene ale Republicii Moldova şi Ucrainei, intensificarea colaborării în domeniul securităţii regionale şi contează pe susţinerea României şi Poloniei în parcursul european. Preşedintele ucrainean a făcut declaraţii în acest sens în cadrul briefingului de vineri de la Chişinău.

Zelensky a apreciat şi a adus mulţumiri României, Poloniei şi Republicii Moldova pentru participarea la summitul de constituire a Platformai Crimeea şi a declarat că discuția dintre şefii de stat de la Chișinău, București, Kiev și Varșovia este una cu perspectivă de colaborare regională.

„Independența e marcată în condiții deloc ușoare în sensul securității regionale. Doresc rezistență și putere poporului Republicii Moldova. Fie ca independența să dureze mii de ani și să domine pacea și prosperitatea. Ne-am întâlnit într-o companie de prieteni și parteneri la Chișinău ca să discutăm problemele de securitate regională. Apreciem participarea președinţilor din Polonia şi Republica Moldova, precum şi a premierului României la lansarea Platformei Crimeea. Platforma a dat start obiectivului de a elibera Crimeea și de a soluționa conflictele regionale. Aceasta ne poate ajută să obținem rezultatul dorit – intergrarea în Uniunea Europeană”, a declarat Volodymyr Zelensky în cadrul briefingului. 

Totodată, liderul de la Kiev şi-a exprimat îngrijorarea față de prezența trupelor rusești în Transnistria, la fel ca şi în Crimeea. „Forțele ruseşti din Transnistria, Crimeea și Osetia de Sud reprezintă o sursă de insecuritate în regiune. Trebuie să acționăm împreună pe aceste aspecte. Propunem partenerilor cu acces la Marea Neagră să se alăture inițiativei de cooperare. Dorim ca Marea Neagră să ne consolideze relațiile ca parteneri, vecini, prieteni și popoare înfrățite”, a mai spus oficialul de la Kiev.

Preşedintele ucrainean și-a declarat susținerea pentru Republica Moldova în parcursul european. 

Irina Odobescu
27/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii