/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ „Independentă într-o țară dependentă”. Primărița din raionul Ialoveni de aceeași vârstă cu Republica Moldova

missing
27 august 2021, ora 20:52

Independentă într-o țară dependentă, astfel își descrie cei 30 de ani de viață primărița din satul Dănceni, raionul Ialoveni. Deși nostalgică pentru anii pierduți, azi, ea crede cu tărie în viitorul Republicii Moldova și speră că, odată cu schimbarea prefixului vârstei, Moldova va cunoaște și va simți cu adevărat semnificația Zilei Independenței.

Pentru primărița din satul Dănceni, Ialoveni, Ziua Independenței are dublu sens, pentru că tot în această zi, ea își sărbătorește ziua de naștere, fiind de aceeași vârstă cu statul în care s-a născut. Victoria Butuc-Guranda a crescut și s-a dezvoltat odată cu Republica Moldova, dar, zice ea, Moldova se dezvoltă mult mai greu.

„Eu, cumva, de la vreo 20 de ani, încerc să fac o paralelă între o viață de om și o viață de țară. Ei bine, dacă când eram mică gândeam că mergem în același pas, atunci la o vârstă, am înțeles că Moldova rămâne în urmă, stagnează, bate pasul pe loc, pe când eu am reușit să fac facultate, masterat, să-mi fac o familie. Exact așa și o țară, trebuie să progreseze pe an ce trece.”

Din spusele primăriței, Republica Moldova, cu toate că împlinește oficial 30 de ani de independență, în realitate pare să fei o tânără de vreo 20 de ani. Totuși, ea are acum șansa să se dezvolte într-un ritm foarte rapid.

„Eu cred că Moldova are tot pentru a deveni un stat, acum la 30 de ani, are tot pentru a deveni un stat cu adevărat independent, suveran și prosper.”

Primărița ne zice că Moldova pentru ea este cel mai iubit loc de pe Pământ: este bogată, are oameni buni, care sunt cea mai de preț avere, are și câmpii bogate. Femeia spune, astăzi, că este mândră că s-a născut de Ziua Independenței.

„Încă din copilărie, eram extrem de mândră că sunt născută într-o zi cu Republica Moldova și, zic eu, asta m-a făcut, mi-a dat o motivație în plus să contribui la prosperarea țării, să-mi aduc plus, sau munca mea în localitatea de unde vin, în raionul de unde vin. Și, zic eu, dacă fiecare cetățean ar face cât de puțin, începând cu curtea sa, cu localitatea, țara noastră ar deveni mult mai bună și dezvoltată.”

Primărița din satul Dănceni se uită optimist la noua situația politică din Republica Moldova și are așteptări mari de la noua conducere. Vrea ca țara noastră să nu depindă de nimeni și să poată să-și decidă singură soarta, fără ingerința unui stat străin sau a altor puteri.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram