‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
29.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO. Colecție unică în Moldova: 60 de soiuri de viță-de-vie ce se coc în...

FOTO. Colecție unică în Moldova: 60 de soiuri de viță-de-vie ce se coc în luna august

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Peste 60 de soiuri de viță de vie ce se maturizează în luna august, aduse din diferite regiuni ale lumii completează colecția de soiuri ale întreprinderii Terra-Vitis.

În continuare, vă prezentăm 40 de soiuri de viță de vie, unele dintre care s-au adaptat bine condițiilor din Moldova și oferă recolte bune. Acestea au fost prezentate de către Petru și Dmitri Mihov, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Moldova Fruct în parteneriat cu USAID APM.

Descrierea soiurilor a fost preluată de pe site-uri de profil, din țările de unde acestea provin, astfel că unele caracteristici ar putea diferenția în dependență de zonă.

Soiul de viță de vie Livia

Soiul poate rezista la înghețuri de până la -23°C și atinge greutatea medie de 700-1500 de grame. Gustul bobițelor este foarte bun, iar productivitatea este sporită.

Citește despre Rezistența diferitor soiuri de viță de vie la iernare.

Soiul de viță de vie Flame seedless

Flame Seedless este un strugure de masă timpuriu, cu boabe roșii, apiren obținut de către John H. Weinberger și FN Harmon în Fresno, California.

‹ adv ›

Strugurii au o mărime medie-mare, de formă conică. Bobițele au culoarea roșie-aprinsă, cu o formă rotundă, fără semințe cu pulpa crocantă. Sunt bine plasate pe struguri, care sunt frumoși și comozi la ambalare.

Soiul are un termen de coacere foarte timpuriu. Masa medie a bobițelor atinge 4-6 g. Posedă o productivitate înaltă. Este cel mai răspîndit soi apiren cu termenul de coacere timpuriu (sursă descriere wikipedia).

Soiul de viță de vie Avatar (Sweet Sapphire)

Soi de struguri de masă de perspectivă, cu perioada de coacere medie, obținut la încrucișarea Beita Mouni х C22-121. Este un soi fără semințe (apiren).

‹ adv ›

Greutatea medie a strugurilor 1080 de grame.

Soiul de struguri Jupiter

Soiul este rezistent la îngheț (de până la -28°C), după perioada de coacere soi mediu timpuriu, cu butuci de vigoare mare. Se deosebește prin gustul intens de muscat, fiind unul dintre cele mai apreciate soiuri.

Soi cu rezistență medie la bolile fungice.

Mărimea strugurelui este de 350-600 de grame. Bobițele sunt rezistente la crăpare.

Soiul de struguri Loose Perlette

Soi cu bobițe crocante, dulci, bobițe dens amplasate, importat din California.

Soiul de struguri Beauty Seedless

Este un soi de masă apiren. Ciorchinii mari, conici. Soi de viță de vie viguros și productiv.

Soiul de struguri Veles

Butucii au vigoare de creștere peste medie. Este un soi apiren. Boabele cântărind 4,5-6 g, ovale, roz aprins. Pielița este subțire, pulpa este cărnoasă și suculentă, gustul este ușor plăcut de muscat.

Află aici despre Lucrări și tratamente la viță de vie după recoltare.

Soiul poate fi afectat de înghețuri. Strugurii rezistă la manipulare și transport.

Soiul de struguri Kișmiș Novocercaschi

Are boabe ovale de culoare roz cu o nuanță maroniu. Pulpa are un gust plăcut armonios, cu aromă de nucșoară. Boabele sunt adunate în grupuri mari cu o greutate de până la 1000 g și mai mult. Conținutul de zahăr ajunge la 22%.

Soiul este rezistent la îngheț, rezistă la temperaturi de până la -25°C.

Soiul de struguri Apiren Roz

Soi rezistent la ger, apiren, cu dimensiuni mari ale ciorchinelui. Productivitate sporită, însă ciorchinele se usucă repede.

Soiul de struguri Otoman

Perioada de maturare medie sau medie-târzie, 130-145 zile. Ciorchinii sunt mari, cilindric-conici (lungime 25-30 cm, lățime 12-15 cm), densitate medie.

Greutatea medie a unui ciorchine este de 600-800 g, unele ajung la 1,2 kg. Boabele sunt mari și foarte mari (lungime 32-35 mm, lățime 23-25 ​​mm, greutate medie 12-16 g), alungite – ovale, roșii – violete sau violet închis, cu strat ușor de pruină. Pielița este fermă. Pulpa este cărnoasă și suculentă.

Soiul de struguri Faeton

Soi timpuriu cu rezistență scăzută la îngheț. Masa ciorchinelui ajunge la 800-1200 de grame. Bobițele au masa de 14-16 grame.

Rezistență medie la boli.

Soiul de struguri Forever

Ciorchinele are masa de 600-1200 de grame. Dimensiunile bobițelor sunt de 20×30 mm, iar masa poate ajunge până la 20 de grame. Forma boabelor oval-alungită.

Soi de maturitate medie.

Soiul de struguri Chasselas

Este un soi de viță de vie care produce struguri albi cu un anumit renume. În Germania acest soi de viță de vie este cunoscut sub numele de Gutedel.

Originea acestui soi de viță de vie este foarte discutată. O versiune spune că ar fi originar din Egiptul Antic, fiind cultivat de 5.000 de ani.

Soiul de struguri Solnecinîi

Rezistent la acarieni, are o rezistență crescută la mildiu (în anii nefavorabili necesită tratamente suplimentare. Rezistență medie la făinare și putregaiul cenușiu.

Soiul de struguri Muscat Timpuriu

Soi timpuriu. Bobițe alungite, cu pielița alb gălbuie. Greutatea medie a strugurelui este de 350 de grame.

Soiul de struguri Victoria

Ciorchinii sunt foarte mari, conici sau cilindro-conici, cu boabele așezate compact pe ciorchine. Bobul mare și foarte mare, ovoidal de culoare galbenă-chihlimbarie (ambra); pulpa semicrocantă, gustul echilibrat, nearomat.

Butucii trebuie protejați de temperaturi reduse.

Soiul de viță de vie Tuzlovschi Velican

Soiul și-a luat numele dintr-un motiv: ciorchinele său poate ajunge la 1-1,5 kg, deși există și exemplare care sunt de două ori mai mici. În medie, greutatea este de 600-700 de grame.

Bobițele sunt rotunde. Greutatea medie a boabelor este de 10 grame, fiecare conține a câte 2-3 semințe.

Soiul de struguri Monarh

Un soi cu gust deosebit, crocant, cu bobițe uniforme, dar care se scutură ușor. Plantele trebuie protejate de îngheț, deoarece nu sunt rezistente la temperaturi reduse.

Soiul de struguri Imperatrița (Împărăteasa)

Soi timpuriu de struguri de masă. Masa unui ciorchine atinge 800-1200 de grame. Pulpa este crocantă. Rezistă la înghețuri de -23°С.

Soiul de viță de vie Rambo

Soi timpuriu, ce rezistă la temperaturi de până la -23°C. Masa ciorchinelui este de 700-1200 de grame.

Pulpa este foarte suculentă și fermă, ușor crocantă. Pielița nu este foarte subțire, dar comestibilă. Conținutul de zahăr este ridicat. Gustul este armonios, cu un postgust plăcut.

Soiul de struguri Helloween

Helloween este un soi timpuriu de struguri de masă. Tradițional, se coace la mijlocul lunii august. Masa unui ciorchine este de 300-500 de grame, iar a unei bobițe 3-5 grame.

Rezistență medie la boli. Bobițele sunt alungite.

Soiul de struguri Iubilei Platova

Ciorchinii sunt mari, conici, cu densitate medie și rară 600-800 g. Boabele sunt mari, rotunde spre oval, albe cu pruină, 34 x 26 mm. Gustul este armonios, plăcut, pulpa este cărnoasă și suculentă, pielița poate fi consumată.

Soiul nu rezistă la transportare.

Soiul de struguri Valioc

Soi de coacere foarte timpurie. În condițiile din regiunea Rostov, se coace la sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Plante de vigoare mare.

Ciorchinii sunt mari și foarte mari, conici și larg conici, denși și foarte denși, greutatea medie a strugurelui este de 684 g, unii ajung la 1000 g. Boabele sunt mari, rotunde sau ușor ovale, albe, cu o greutate medie de 10 g. Are o aromă subtilă de muscat, bobițele crocante.

Soiul de struguri Pamiati Hirurga

O formă a strugurilor de masă de maturare timpurie, se coace la mijlocul lunii august. Tufele de mare vigoare. Boabele sunt galbene, cu o greutate medie de 7,4 g, ovale, 27,1 x 21,3 mm, greutatea medie a unui ciorchine este de 400 g.

Soiul de struguri Gurman Rannii

Boabele sunt foarte crocante, iar gustul de muscat se simte puternic. O formă hibridă de selecție de struguri obținută de V. N. Krainov, cea mai timpurie formă din seria „gurman”, se coace până la jumătatea lunii august.

Inflorescența este funcțional feminină, astfel necesită polenizator. Struguri rezistent la transportare.

Produce bobițe ovale, roz pal, de 8-10 grame. Pulpa este fermă, pielița fermă, dar comestibilă. Boabele nu crapă la umezeală. Aroma de nucșoară și nuanțele florale din acesta captivează chiar și cei mai sofisticați degustători.

Ciorchinele este mare, mai mult de jumătate de kilogram, are o formă cilindrică sau conică, boabele sunt dense.

Soiul de struguri Viagra

Soi de maturitate timpurie spre medie. Plantele sunt viguroase. Boabele sunt albe, alungite, 26,6 x 19,4 mm, greutate medie 7,2 g. Ciorchinii sunt medii, greutate medie de 415 g, formă cilindrică, densitate medie.

Soiul de struguri Rizamat

Rizamat formează ciorchine mari, ramificate, cu o lungime de până la 17-18 cm. Densitatea boabelor este medie, masa este de 500-550 g (poate ajunge la 800-1000 g, ocazional până la 3 kg).

Forma cilindrică a bobițelor, lungime de până la 28-30 mm, lățime 19-20 mm, greutate medie 6,2 g, dar poate atinge 14 g. Pieliță roz subțire cu strat de pruină. Pulpa are o consistență densă și crocantă. Fiecare boabă are 2-3 semințe de dimensiuni medii.

Soiul de struguri Rișelie

Formă hibridă de masă cu o perioadă de maturare foarte timpurie, 115-120 zile. Suma temperaturilor active de la începutul desfacerii mugurilor până la maturitatea completă a strugurilor este de 2500-2700°C.

Tufele sunt viguroase. Ciorchinii sunt foarte mari, 600-800 g, conici, de densitate moderată. Boabele sunt foarte mari, 30-31 x 26-27 mm, ovale, albastru închis, cu gust armonios. Bobițele nu sunt uniforme. Pulpa este cărnoasă și suculentă, piellița poate fi mâncată, densă.

Soiul de struguri Cardinal

Soi timpuriu cu struguri mari, lungimea: 19-28 cm, lăţimea: 13-19 cm. Masa strugurelui: 340-510 g. Pieliţa densă, dar uşor comestibilă. Pulpa: suculent-cărnoasă, crocantă, alb-verzuie.

Bobițele au a câte 2-4 seminţe mari. Gustul este plăcut, aromă slab tămâioasă.

Soiul de struguri Everest

Everest este un soi de viță de vie recent creat cu bobițe mari și crocante. A fost obținut din soiurile K-81 și Talisman cu denumirea de B-12-1. Soi cu coacere timpurie-medie.

De la desfacerea mugurilor până la coacere sunt  la coacerea boabelor trec 110-120 de zile.

Soiul de struguri V-8-2

Este un soi nou de viță de vie a cărui caracteristici nu au fost suficient analizate.

Soiul de struguri Baiconur

Soiul rezistă la temperatura de maxim -23°C. Boabele au o formă ovală alungită. Ele pot atinge o lungime maximă de 4 cm. Când sunt coapte, acestea cântăresc 14 – 16 g. Au o culoare diferită: de la albastru-negru la roșiatic. Pielița e densă, care, de obicei, nu crapă pe vreme umedă. Fructele au un strat ușor de pruină.

Soiul de struguri Zarea Nesvetaia

Este o formă hibridă de struguri obținută de Pavlovschi, prin încrucișarea Talisman x Cardinal. După perioada de maturare este foarte timpuriu.

Ciorchinii sunt mari, cu o greutate medie de 670 g, conici și cilindric-conici, cu bobițe de densitate medie și slabă.

Boabele sunt mari, ușor ovale și ovale, cu o greutate medie de 9 g, roșu închis. Pulpa este crocantă, pielița fermă. Gust cu aromă de nucșoară. Necesită a fi protejat iarna.

Soiul de struguri Podarok Nesvetaia

Formă hibridă de struguri selectată de Pavlovschi, obținută din încrucișarea Talisman x Krasotka. După perioada de maturare este un soi foarte timpuriu. Tufele au vigoare mare de creștere.

Soiul de struguri Vizantia

Soiul nu a fost suficient cercetat, iar recoltele obținute diferă mult în dependență de zonă. Masa unei bobițe variază de la 8 la 12 grame. Pielița subțire este mai puțin rezistentă la ploi.

Soiul de struguri Armenia

Este un soi bun, însă necesită a fi îngropat, deoarece rezistă la temperaturi de până la -15°C.

Soiul de struguri Black Grand

Black Grand este un soi de struguri cu o rezistență bună la ger, un soi de desert crescut în SUA. Este obținut la încrucișarea Festive x Ilinois, mediu timpuriu, de 125-135 de zile, cu o creștere foarte viguroasă.

În condițiile Republicii Moldova acesta nu a atins masa promisă de autori, în schimb oferă recolte stabile.

Soiul de struguri Rhombic

Este hibridul cel mai timpuriu din colecția producătorilor Petru și Dmitrii Mihov. Hibridul este super timpuriu, recolta se recoltează la 80–90 de zile de la desfacerea mugurilor, în funcție de regiune.

Rezistă la înghețuri de până la -23°C și are o rezistență relativ bună la boli. Boabele au masa medie de 10-18 grame. Pulpa este crocantă și suculentă.

Soiul de struguri Velika

Soiul de viță de vie, struguri de masă are boabele mari, cu un gust bogat și aspect atractiv. Soiul a fost creat în Bulgaria, de către Ivan Todorov. Strugurii „Velika” s-au născut din soiurile „Alphonse Lavalle” și „Caraburna”.

Clik aici pentru a afla Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie.

Soiul de struguri Pamiati Djeneeva

Soiul a fost obținut prin încrucișarea soiurilor Reșelie și Podarok Zaporojie. Acesta a fost creat pentru a obține caracteristicile ce țin de rezistență la temperaturi reduse, climă și boli. Totodată, boabele sunt mășcate, iar culoarea intensă.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

3 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›