image
Sursa foto: Reuters

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz și finanțează gazoductul Ungheni-Chișinău cu 20 de milioane de euro

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a devenit asociat, cu o participație de 25% în capitalul social, al companiei de transport al gazelor naturale Vestmoldtransgaz SRL, subsidiată de compania românească Transgaz SA în Republica Moldova, ce deține și operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău.

BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condițiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere prin care BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al companiei cu suma de 20 de milioane de euro în vederea finanțării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chișinău.

„Asocierea cu BERD în Vestmoldtransgaz este un motiv de mândrie pentru Transgaz, și este, totodată, un semnal pozitiv atât pentru economia țării noastre cât și pentru economia Republicii Moldova. Este și o dovadă o a faptului că Transgaz reușește să ducă la îndeplinire cu succes, în condiții de eficiență, proiectele investiționale pe care le demarează. Tranzacția încheiată cu BERD reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD și Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susținerea programului de investiții strategice al companiei, în scopul dezvoltării interconectării rețelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătățirea siguranței și securității în aprovizionare și la diversificarea surselor de gaze naturale. Gazoductul Ungheni-Chișinău este un proiect strategic pentru România, pentru Republica Moldova, pentru Transgaz și, acum, și pentru BERD”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

La rândul său, vicepreședinte al BERD, Alain Pilloux, a menționat că gazoductul Ungheni-Chișinău, care conectează rețeaua de gaze a Moldovei la Uniunea Europeană prin România, reprezintă un pas important în direcția diversificării geografice a surselor de aprovizionare cu energie a Moldovei.

„Investind într-o participație de 25% în Vestmoldtransgaz, BERD joacă un rol-cheie în consolidarea securității energetice a țării și contribuie la o dezvoltare economică durabilă de care beneficiază toată lumea”, a spus vicepreședintele BERD.

Înființată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează rețeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova și oferă servicii de transport gaze naturale în țara noastră.

În 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz SRL, o subsidiară a SNTGN Transgaz SA (Transgaz) compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, cu o lungime de 120 km, interconectează sistemele de transport gaze din România și Republica Moldova prin racordarea Municipiului Chișinău la conducta de interconectare Iași-Ungheni între orașul estic al României, Iași și Ungheni, un oraș din Republica Moldova, situat la granița cu România.

Noutăţile partenerilor

comentarii: