image
Sursa foto: Agerpres

Angela Merkel îşi amână vizita în Israel din cauza situaţiei din Afganistan

Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, şi-a amânat vizita în Israel prevăzută să aibă loc în perioada 28-30 august, din cauza „situaţiei actuale din Afganistan", a anunţat joi purtătorul său de cuvânt Steffen Seibert, informează AFP, citată de Agerpres.

Decizia a fost luată după o consultare cu premierul israelian Naftali Bennett, a adăugat Seibert, informaţia fiind anunţată în paralel de biroul de presă al premierului israelian.

„Cele două părţi au convenit să amâne vizita cancelarului federal la o dată ulterioară", a precizat purtătorul de cuvânt într-un scurt comunicat.

Aceasta va fi vizita de adio a Angelei Merkel, care se va retrage de pe scena politică în urma alegerilor legislative din 26 septembrie, după 16 ani în care a condus cea mai mare economie a Uniunii Europene.

De asemenea, Angela Merkel avea prevăzute o întrevedere cu noul preşedinte israelian, laburistul Isaac Herzog, şi o vizită la Memorialul Yad Vashem, dedicat victimelor Holocaustului.

"Germania şi Israelul sunt legate de o prietenie unică pe care vrem să o întărim şi mai mult", a subliniat pe 13 iunie cancelarul federal german, după numirea lui Bennett, care i-a succedat lui Benjamin Netanyahu, ce s-a aflat la putere timp de 12 ani.

Odată cu apropierea datei limite fixate de SUA pentru retragerea lor din Afganistan, 31 august, Germania este pe cale să-şi încheie, împreună cu partenerii lor din NATO, operaţiunile de evacuare a populaţiei afgane, în condiţii de securitate care s-au deteriorat foarte tare şi de ameninţare teroristă.

Mai multe ţări au anunţat deja că au pus capăt zborurilor lor de evacuare sau sunt pe punctul de a o face.

Joi, un avion militar A400M al armatei germane a evacuat 154 de persoane de pe aeroportul din Kabul, majorând numărul total de persoane evacuate la peste 5.200 de la începutul operaţiunii.

Noutăţile partenerilor

comentarii: