Ex-ambasador la ONU, dezamăgit de discursul Maiei Sandu, la Kiev: Am ratat o oportunitate să amintim despre conflictul transnistrean, mai ales că era o platformă pe o problemă similară

Ex-ambasadorul R. Moldova la ONU, Profesorul Universității Fairleigh Dickinson din SUA, Vlad Lupan, a comentat vizita Maiei Sandu și în special discursul Președintei, despre care afirmă că „nu a fost unul totalmente reușit”. „Platforma Crimeea, care atrage o mai mare atenție internațională față de Ucraina, ne-a oferit o oportunitate să amintim și de Republica Moldova. Președinta Republicii Moldova nu a menționat conflictul transnistrean”, a declarat expertul, menționând că acest discurs l-a lăsat „mirat și oarecum dezamăgit”.

Foto: presedinte.md

„Totuși, speech-ul doamnei Președintă m-a mirat și oarecum dezamăgit. O bună parte a diplomației Republicii Moldova a lucrat neostenit pe parcursul a 30 de ani la atragerea atenției internaționale asupra conflictului transnistrean. Fiecare participare a noastra pe subiectul conflictelor a presupus un discurs în care am inclus analize comparative și referințe comparative a diverselor conflicte și a celui transnistrean. Un grup de diplomați moldoveni, cu care am avut onoarea să lucrez în trecut, au insistat asupra lărgirii și „internaționalizării" formatului pentagonal, unde am fost negociator, în unul 5+2, cu participarea SUA și UE. Acest lucru nu a fost posibil fără un discurs diplomatic insistent din partea Republicii Moldova. În aceeași maniera diplomații moldoveni au reușit să convingă cu greu Ucraina, cu ajutorul UE, sa accepte Misiunea UE de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Aceste initiative, pas cu pas, nu au soluționat conflictul transnistrean, dar au fost menite să reducă din influența Federației Ruse. Sugestia mea de a avea o rezoluție privind conflictul transitrean la ONU a fost înaintată și implementată de colegi - din cauza factorilor politici din Republica Moldova acea rezoluție a fost adoptată la ONU cu prevederi, care au eliminat de facto cererea de retragere a trupelor de „pacificare" ruse. Le cereau retragerea, însă o eliminau prin rezerve. Astfel, Moscova tratează toate trupele sale din regiunea transnistreană drept pacificatori prin rotație - așa ne-au spus chiar nouă cand negociam înainte de Istanbul 1999. Cu toate că ne-am tăiat singuri creanga de sub picioare cu acea rezolutie la ONU, avem posibilitatea reintroducerii anuale sau bi-anuale a acestei rezoluții și corectarea acestei greșeli ai regimului Plahotniuc, care a făcut acele cedări și rezerve favorabile Kremlinului încă de la Chișinău. Totuși, la ședințele Consiliului de Securitate ONU (cu unele excepții din timpul guvernării lui Plahotniuc), la ședintele OSCE și UE, altor organizații, Republica Moldova nu a ostenit să reamintească de conflictul transnistrean, în special în conexiune cu o evoluție similară cu cea din Ucraina, din Donbas și anterior cu cea din Crimeea.

Din aceasta perspectivă, desi i-am lăudat participarea, nu cred că discursul doamnei Președintă Sandu la Kiev a fost unul totalmente reușit. Platforma Crimeea, care atrage o mai mare atenție internațională față de Ucraina, ne-a oferit o oportunitate să amintim și de Republica Moldova. Faptul că Președinta Republicii Moldova nu a menționat conflictul transnistrean într-o maniera adecvată, nu a vorbit de exemplu despre transferul de „specialiști" ruși din regiunea transnistreană în Donbas (cazul renumitului șef al OMON din Riga, căutat de Interpol, care a fost trimis sa fie Ministrul MGB transnistrean, iar acum a fost transferat în Donbass), ca să demonstreze legăturile efectuate de Kremlin la noi și la vecinii noștri, pentru a demonstra o necesitate de implicare internațională nu doar în Ucraina, ci și in Republica Moldova, a fost, din pacate, o scăpare.

Plecarea doamnei Sandu la Kiev deja a atras atenția Rusiei. A fost un pas corect să ne aliem pentru, de facto, a cere sprijin. În aceste circumstanțe o formulare atentă și adecvată, comparativă a conflictelor din Ucraina, poate chiar și prin „exprimarea îngrijorării” privind transferul de „separatistm", a exercițiilor comune separatisto-ruse din Republica Moldova, la frontiera cu Ucraina și, în același timp, a unui apel la dialog cu Rusia(!), nu ar fi schimbat nemulțumirea Kremlinului de la participare, dar nici nu ar enerva mai mult Rusia. Eu știu ce zic, deoarece am fost contactat de răposatul Ambasador Ciurkin, pe un eveniment similar, cu anumite rugaminti langa cine să nu mă așez și chiar ce elemente ar dori ei să audă de la noi. Dar niciodată dumnealui nu și-a permis să-mi zică să nu merg la un eveniment pe conflictele din GUAM, de exemplu. Rusia vrea să fie respectată, dar așteaptă și verticalitate chiar și de la cei cu care sunt în contradicție. Astfel, doamna Președintă nu ar fi greșit dacă includea referințele adecvate(!) la conflictul transitrean în discursul său de la Kiev.

Și, nu, nu cred că a fost greșeală consilierului de politică externă”, scrie Vlad Lupan pe pagina sa de Facebook.

Președinta, Maia Sandu, în discursul său la evenimentul de inaugurare a Platformei Crimeea a declarat că „se afla în Ucraina pentru a reafirma sprijinul RM pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute”. „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrant a dreptului internațional”, a spus Sandu, la Summit.

Partidul Socialiștilor din Moldova s-au aratăt nemulțumiți de participarea președintei, Maia Sandu, la evenimentul „Platforma Crimeea”, spunând că prin acest pas „șefa statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova”. La fel, în opinia PSRM, decizia de a participa este una iresponsabilă „care poate afecta cetățenii Republicii Moldova”.

„Problema Crimeei este problema bilaterală a Ucrainei și Rusiei și la sigur nu Republica Moldova, o țară mică, neutră, care are multe probleme interne, trebuie să fie acea parte care să se expună și să ia o poziție”. Declarația aparține deputatului BECS Vlad Batrîncea și a fost făcută cu referire la discursul Președintei, care a menționat că „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrant a dreptului internațional”,

Maia Sandu a participat la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. La eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE.


Pub