Ex-ministra Educației: Sper că numărul cadrelor vaccinate va crește semnificativ, iar problema testării din buzunarul propriu nu va mai fi actuală

Fosta ministră a Educației, Liliana Polgoșa a venit cu reacție la decizia luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică care obligă toți angajații din instituțiile de învățământ care nu s-au vaccinat să facă teste la Covid, din bani proprii, la fiecare 14 zile. Ex-ministra susține că „este o situație dificilă luând în considerație salariile care le au cadrele didactice” și speră că de la 1 septembrie va crește procentul de vaccinare și nu vor fi situații când profesorii vor trebui să realizeze aceste teste.

Foto: UNIMEDIA

„La sfârșitul lunii iulie am analizat care este situația cu privire la cadrele didactice vaccinate în Republica Moldova și am prezentat și un raport domnului prim-ministru interimar Ciocoi. Deci, la 1 august am avut circa 52 % de cadre didactice din Republică vaccinate cu două doze și circa 70 % vaccinate cu o singură doză ceea ce presupuneam că până la 1 septembrie vor fi vaccinați cu cu cea de-a doua doză și celelalte cadre didactice și plus-minus vom avea aproximativ 70% de cadre didactice vaccinate, or compania de vaccinare și eforturile întreprinse atât la nivel local cât și la nivel de țară în vederea conștientizării faptului și responsabilității pentru sănătatea copiilor, dar și a colegilor cadrelor didactice este la un nivel foarte înalt și eu sper că, de la 1 septembrie acest procent va crește foarte mult, astfel încât nu vom avea situații când cadrele didactice ar trebui să realizeze aceste teste din cont personal pentru că bineînțeles este o situație dificilă luând în considerație salariile care le au cadrele didactice.

Este decizia noului Guvern care le aparține. Eu chiar am speranța că nu va fi atât de dificilă situația pentru că de la caz la caz diferă. Vreau să vă spun că chiar la situația de pe 1 august în învățământul superior erau 80% vaccinate cadrele științifico-didactice ceea ce vorbește despre faptul că lumea este conștientă că toți doresc să se întoarcă în serviciu sau să înceapă procesul educațional cu prezență fizică și lucrurile se vor dezvolta în continuare spre bine. Eu sunt optimistă. Fac parte și eu din rândurile cadrelor didactice”, a declarat Liliana Polgoșa pentru UNIMEDIA.

CNESP a decis că toți elevii și studenții vor reveni la studii cu prezența fizică, începând cu 1 septembrie. Revenirea însă îi va costa scump pe angajații din sistem, care sunt nevaccinați. Asta pentru că la fiecare 14 zile vor fi obligați să facă un test la Covid, din surse proprii.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici. 

La rândul său, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că respectă opinia celor din sindicate, dar, „ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea”.

Edilul capitalei Ion Ceban a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ion Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP. 

Un grup de ONG-uri „cer stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”. Reacția vine ca urmare a decizie Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, ce a decis că angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, vor trebui să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar.


Pub