Maia Sandu, după criticile aduse pentru participarea la Platforma Crimeea: Eu mă conduc strict de interesele cetățeanului Republicii Moldova

Președinta Maia Sandu a venit cu un comentariu, după mai multe critici privind participarea la Platforma Crimeea, de la Kiev, ce a nemulțumit Rusia. "Mă conduc doar de interesul cetățenilor RM", a spus Sandu. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței comune a Maiei Sandu și Președintele Republicii Polone, domnul Andrzej Duda, sosit la Chișinău. Președinta Maia Sandu a mai declarat că întrevederea de astăzi este un semn că „relațiile dintre Moldova și Polonia sunt în ascensiune”. La rândul său Liderul Republicii Polone a promis „toată susținerea în ceea ce privește reformele care trebuie să fie efectuate aici în Republica Moldova”.

Foto: UNIMEDIA

„Apreciem susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și eforturile făcut de Varșovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistență europeană. Contăm pe sprijinul Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul parteneriatului Estic, în contextul agendei post 2020. Ne dorim o apropiere mai mare dintre Bruxelles și alte capitale europene cu țările parteneriatului Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina, țări asociate cu aspirații de integrare în UE”, a declarat Maia Sandu pentru reprezentanții presei.

Președintele Polonez Andrzej Duda și-a asumat angajamentul de „susținere în ceea ce privește reformele care trebuie să fie efectuate aici în Republica Moldova”. „Ne vom strădui să oferim suportul maxim posibil și asistență în dezvoltarea mai multor domenii. Și dacă conducerea Moldovei vrea să valorifice potențialul pe care este gata să-l ofere Polonia, suntem gata în sprijinul ambițiilor europene”, a menționat Andrzej Duda.

Totodată Președinta Maia Sandu, întrebată de prioritățile politicii externe și cum planifică să mențină echilibrul dintre Est și Vest, a declarat că „politica externă este ghidată de interesul cetățeanului Republicii Moldova și în continuare o să fie promovată o asemenea politică, care să aducă beneficii cetățeanului”.

Președintelui Polonez Andrzej Duda a sosit la Chișinău în contextul importantelor sărbători naționale din Republica Moldova. Mâine la Chișinău se vor afla și Președintele României, Klaus Werner Iohannis, și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Cei trei șefi de stat, alături de Președintele Maia Sandu, vor lua parte la festivitățile organizate în Piața Marii Adunări Naționale cu prilejul celor trei decenii de Independență a Republicii Moldova. Ulterior, vor avea loc câteva întrevederi bilaterale, precum și o reuniune multilaterală a celor patru președinți. La final, se vor face declarații de presă.


Pub