Vor fi sau nu obligați să prezinte testul Covid studenții nevaccinați, care urmează să se cazeze în căminele universitare? Răspunsul ministrei Sănătății

După ce autoritățile din domeniul sănătății au anunțat că profesorii și angajații din educație care nu vor fi vaccinați, până la 1 octombrie, vor fi obligați să prezinte un test Covid, la fiecare 14 zile, în spațiul public au apărut informații precum că și studenții nevaccinați, care vor dori să se cazeze la căminele universităților, vor trebui să prezinte rezultatele unui test. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a negat aceste zvonuri, dar a menționat că întrebarea respectivă ar putea să apară în timpul apropiat, în special în cazul anumitor grupuri de studenți.

Foto: poza simbol

Întrebată dacă este adevărat că le va fin refuzată cazarea studenților nevaccinați care vor să se cazeze în căminele studențești, dacă nu vor prezenta un test la Covid, Ala Nemerenco a răspuns:

„Nu a fost nicio indicație în acest sens, dar în principiu am spus, atunci când este vorba despre colectivități foarte mari, iar căminul este o colectivitate foarte mare, și într- o cameră locuiesc, în mediu, 3 studenți, organizatorii, acea universitate, trebuie să se asigure că nu va veni nimeni să infecteze pe ceilalți acum când vin de acasă. Ulterior, ei vor locui într-un mediu mai strâns. Ar putea să apară aceste întrebări la Universitatea de Medicină, cu referire la accesul lor în clinicile universitare. Toți pacienții, la spitalizarea care nu este legată de problema Covid, în Spitalul de Oncologie, în orișicare alt spital care este programat pentru intervenție planificată, înainte de spitalizare fac testul Covid. Vă dați seama dacă vine un student din anul 3-5, netestat, nevaccinat, la acest pacient care se află în tratament chimio-terapeutic ori cu imunitatea la pământ. Noi trebuie să ne asigurăm că menținem siguranța pacientului. Deci, vor apărea aceste întrebări, eu le intuiesc, și probabil că vor fi niște cerințe față de anumite grupuri de studenți”.

„Trebuie să mergem împreună, să fim solidari, să discutăm, să înțelegem problemele și în același timp, să facem mici sacrificii”, a conchis ministra Sănătății.

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică ca angajații din sistemul educațional, care nu sunt vaccinați, să prezinte un test la Covid, la fiecare 14 zile, pe care îl vor achita din propriul buzunar a stârnit un val de nemulțumiri.

Un grup de ONG-uri au cerut „stoparea discriminării cadrelor didactice nevaccinate”. Reprezentanții acestor asociații au subliniat, într-o conferință de presă, că „este inadmisibil faptul că autoritățile statului obligă angajații din educație, care nu sunt vaccinați, să suporte cheltuielile pentru testarea anti-Covid la fiecare două săptămâni”.

Și opoziția parlamentară a criticat decizia CNESP, calificând-o drept iresponsabilă și a cerut Guvernului să asigure testarea cadrelor didactice din banii publici.

Edilul capitalei Ion Ceban a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ion Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.


Pub