Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ministra Sănătății, despre discuțiile…

VIDEO Ministra Sănătății, despre discuțiile apărute în spațiul public privind obligativitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice, nedidactice și auxiliare nevaccinate din cont propriu: „De ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate?”

Ala Nemerenco

„Există foarte multe discuții, comentarii în spațiul public și critici de ce ar trebui ca testele COVID-19 să fie plătite din buzunar. Întrebarea noastră este – de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate?”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco, făcând referire la decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP), care prevede că personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19.

În context, ministra Sănătății menționează că odată cu începerea noului an școlar rata de infectare cu noul coronavirus ar putea crește semnificativ.

„De la începutul lunii septembrie vom avea mai multă lume care va circula atât în transportul public, cât și în localități. Odată cu mărirea acestui flux de circulație se mărește înzecit și răspândirea virusului. El se va transmite potențial de la copii în familii, de la familii la un alt copil, într-o altă școală la cadrul didactic, de la cadrul didactic la un alt membru al familiei și tot așa. Circulația virusului va fi mult mai înaltă decât este acum. Cu acest scop am solicitat tuturor pedagogilor să treacă aceste testări periodice care sunt niște cerințe stricte și se încadrează în standardele și protocoalele internaționale”, a declarat Nemerenco în cadrul unei conferințe de presă.

Cât privește discuțiile care au apărut în spațiul public privind testarea la COVID-19 din cont propriu a personalului didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, se întreabă de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate în contextul în care „plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat”.

„Există foarte multe discuții, comentarii în spațiul public și critici de ce ar trebui ca testele COVID-19 să fie plătite din buzunar. Întrebarea noastră este – de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate? Plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat. Protecția maximă la moment o asigură vaccinarea. Este desigur alegerea fiecăruia să facă acest vaccin sau să nu-l facă, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, să întrețină absolut toate măsurile de profilaxie, salvarea vieților și în același timp, doar a unor categorii care nu doresc să participe în acest proces unic, care se desfășoară în țară. Hai să întrebăm și alți cetățeni dacă sunt de acord să plătească aceste teste. Este o discuție care ar putea să urmeze”, a declarat Nemerenco.

Joi, 26 august, câțiva reprezentanți ai unor ONG-uri din R. Moldova, care anterior au protestat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) împotriva obligativității vaccinării, au solicitat autorităților să anuleze hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) privind „obligativitatea testării la COVID-19 a cadrelor didactice/ nedidactice și auxiliare nevaccinate”.

Recent, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei s-au arătat nemulțumiți față de noile reguli introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în legătură cu desfășurarea procesului educațional din R. Moldova. Aceștia au făcut apel către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și către reprezentanții Guvernului să vină cu precizări referitor la măsurile adoptate. În context, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei au declarat că angajații din sistemul educațional își exprimă „nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID”.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

Până la atingerea nivelului recomandat de vaccinare de 95%, personalul didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat va efectua din cont propriu și va prezenta, o dată la 14 zile, rezultatul unui test diagnostic la COVID-19 (testul rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 sau testul PCR la COVID-19). Excepție de la această regulă vor face persoanele care prezintă certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare sau concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19 este valabil pe o perioadă de 90 zile din data efectuării investigației.