10:42:29 19.04.2024
Stiri

GALERIE FOTO // Cum arată setul format din TREI monede de ARGINT dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, puse în circulație de către BNM

Actualitate 26.08.2021 09:27 Vizualizări2877 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Cum arată setul format din TREI monede de ARGINT dedicate celor 30 de ani de independență a Republicii Moldova, puse în circulație de către BNM


Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație, începând de joi, 26 august, un set de monede comemorative dedicate aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Monedele folosite și ca mijloc de plată, și în scop numismatic vor completa seria „Evenimente istorice”.

Monedele sunt prezentate în set din trei piese și au semnificația unui parcurs istoric de 30 de ani: trecutul, prezentul și viitorul. Fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfântă libertate” (autorul poeziei „Libertate” – Ion Hadârcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico), „Inima mea e Moldova” (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu) și „Cât trăim pe acest pământ” (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

Potrivit BNM, prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării, cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Totodată, ultima monedă este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine” preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din Republica Moldova în contextul crizei sanitare globale.

„Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat. Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice”, precizează guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în mesajul său prilejuit de aniversarea a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Monedele sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Monedele comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, sunt însoțite de certificatul de autenticitate care conține 3 QR coduri în care sunt stocate informații privind monedele menționate. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Menționăm că monedele emise de Banca Națională sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md