„Rezultate reale în combaterea corupției”. Prioritățile noului șef al Agenției Proprietății Publice

Ilie Gulca
26/08/2021
Directorul Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac

Arena Chișinău, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, Loteria Moldovei ș.a. – acestea sunt întreprinderile cu cele mai mari probleme pe care trebuie să le rezolve noul șef al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac. Prim-ministrul Natalia Gavrilița l-a prezentat pe acesta angajaților Agenției Proprietății Publice, spunând că vrea de la noua administrație „rezultate reale în combaterea corupției”.

„Avem foarte multe probleme pe care trebuie să le rezolvăm – Arena Chișinău, concesionarea Aeroportului, Loteria Moldovei ș.a. Trebuie să asanăm aceste întreprinderi, să le facem să lucreze, să le readucem valoarea pe care o pot avea și, prin ele, să aducem venituri în bugetul de stat”, a declarat premierul în cadrul prezentării noului director a Agenției.

După spusele Nataliei Gavrilița, corupția a ajuns la un nivel atât de înalt în Moldova, încât a devenit principalul impediment în creșterea bunăstării oamenilor. „Ne dorim rezultate reale în combaterea corupției. Concomitent, se cer de urgență implementarea unor acțiuni concrete pentru dezvoltarea Agenției Proprietății Publice”, a adăugat șefa executivului.

Natalia Gavrilița a precizat că Guvernul are așteptări mari de la Agenției Proprietății Publice în ceea ce privește administrarea întreprinderilor aflate în proprietatea statului.

La rândul său, noul director al Agenției, Eugeniu Cozonac, a mulțumit pentru încrederea care i-a fost acordată și a menționat că va avea o abordare pragmatică în administrarea instituție astfel încât să obțină eficiență cât mai mare în activitatea acesteia.

„De astăzi începe un capitol nou la Agenției Proprietății Publice, sper să fim un exemplu. Vreau să avem o competiție sănătoasă și să fim mândri de ceea ce facem, iar rezultatele activității Agenției Proprietății Publice să se reflecte în creșterea bunăstării fiecărui cetățean al țării”.

Eugeniu Cozonac este co-fondator al ÎCS Compudava SRL (în prezent, Endava PLC), iar între 2000 și 2004 a fost director executiv al acestei companii, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Între 2005 și 2008, a fondat compania Tricertion și a fost director operațional al acesteia. În 2011–2014, a fost director pe strategia digitală a Leading The Way, între 2014–2015 – a fondat și a fost director executiv la compania Firstly, iar între 2016 și 2018 – consultant, cercetător la CarterBaldwin Executive Search.

Eugeniu Cozonac a fost din 2019 până în prezent director al companiei Plover LLC specializată în gestionarea investițiilor în companii software. A făcut studii de masterat și doctorat la universități din SUA și Franța în domeniul administrării afacerilor, leadership, dezvoltarea și schimbarea organizațională. Până în prezent, a locuit cu soția și trei copii în Atlanta, statul Georgia, SUA.

Pe 9 august, Guvernul a aprobat eliberarea din funcție a fostului director general al Agenției Proprietății Publice, Ghenadie Țepordei, numit în această funcție pe 30 ianuarie 2020.

Ilie Gulca
26/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii