Cum poți descărca sau verifica online certificatul de vaccinare

Irina Odobescu
26/08/2021
Foto: MSMPS via Facebook

Persoanele vaccinate complet împotriva COVID-19 pot să descarce, să verifice online certificatul de vaccinare dacă au fost imunizate în Republica Moldova. Accesând certificate-covid.gov.md sau vaccinare.gov.md, portalurile oferă posibilitatea vizualizării certificatului și descărcareaa acestuia în limbile română, rusă și engleză, însoțit de un QR cod. 

Pentru a descărca certificatul de vaccinare, accesați certificate-covid.gov.md și alegeți opțiunea respectivă. Următorul pas este introducerea IDNP-ului și a datei de naștere. Ziua, luna și anul nașterii vor fi delimitate print-o bară oblică. Apoi bifați căsuța că nu sunteți robot și accesați butonul verifică. Sistemul va genera certificatul cu numele, prenumele, IDNP-ul și data de naștere. Mai jos vor fi prezentate datele despre vaccin: denumirea, lotul și data administrării. Pentru a salva certificatul este necesar să bifați că nu sunteți robot și apoi faceți click pe salvează. 

Documentul salvat confirmă că este eliberat de Ministerul Sănătății. Certificatul conține codul QR, care poate fi scanat la necesitate. 

Pentru a verifica certificatul e necesar să accesați certificate-covid.gov.md și să faceți click pe a doua opțiune. Apoi permiteți sistemului să acceseze camera video și scanați codul QR. Pe ecrantul telefonului va apărea numele și prenumele persoanei vaccinate, precum și numărul de doze administrate. 

În Republica Moldova au fost administrate până pe moment 1.250.027 de doze, dintre care 662.343 de persoane au primit ambele doze de vaccin. Dintre cei imunizați, 108 persoane au prezentat reacții adverse moderate și 1.359 - reacții adverse ușoare. 

Irina Odobescu
26/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii