image
Sursa foto: jurnal.md

Irina Vlah, nemulțumită de excluderea procurorului UTA Găgăuzia din componența CSP: „Vom fi nevoiți să întreprindem măsuri”

Bașcanul Irina Vlah a avut o întrevedere cu ambasadorul Turciei la Chișinău, Gürol Sökmensüer. Potrivit unei note informative a Comitetului Executiv de la Comrat, Irina Vlah „și-a exprimat îngrijorarea profundă legată de excluderea procurorului Autonomiei Găgăuzia din componența Consiliului Superior al Procurorilor”.

„Ne îngrijorează excluderea procurorului Autonomiei din componența CSP, dar și modul în care au fost elaborate și discutate public modificările la legea despre procuratură. Ignorarea opiniei Autonomiei și lipsa dualogului cu autoritățile Găgăuziei sunt semnale neprietenoase și periculoase. Din păcate ele se încadrează în șirul de alte acțiuni neprietenoase și nedemocratice realizate de Președinte și de PAS în ultimile luni. Așteptăm semnale din partea partenerilor de dezvoltare a RM, care ar îndemna factorii de decizie să renunțe la practicile nedemocratice și să revină la poziția zero. Altfel vom fi nevoiți să întreprindem măsuri prin care să apărăm drepturile Autonomiei", a spus Irina Vlah în cadrul întrevederii, citată de serviciul de presă al bașcanului.

Amintim că ieri deputații au votat cu 57 de voturi, în lectură finală, proiectul de lege pentru modificarea mai multor acte normative, care să permită schimbarea procedurii de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit documentului CSP va anunța data convocării ședinței cu cel puțin două luni înainte de data ședinței, iar participarea la Adunarea Generală poate avea loc și online. Poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar, în ultimii 3 ani.

Numărul membrilor în Consiliul Superior al Procurorilor a fost redus de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și al președintelui Uniunii Avocaților, din rândul membrilor de drept.

Cu referire la excluderea procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia din CSP, autorii precizează că astfel sunt înlăturate inegalitatea și neechitatea în raport cu alți procurori șefi din raioane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: