image
Sursa foto: jurnal.md

Alocarea a 67 de milioane de lei pentru Arena Națională, AMÂNATĂ; Gavrilița: „Aștept informații de la PG”

Proiectul prin care Guvernul Gavrilița urma să aloce încă 67 de milioane de lei pentru Arena Națională, care urma să fie examinat astăzi la ședința Guvernului, a fost scos de pe ordinea de zi chiar la începutul ședinței.

Potrivit proiectului, Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice, urma să aloce 67,7 milioane de lei Arenei Naționale pentru majorarea capitalului social.

Premierul Natalia Gavrilița a solicitat însă scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului din două motive.

„În primul rând, vreau să aflu de la Procuratura Generală cum s-a mișcat dosarul pe Arena Națională, vom pregăti un demers. În 2019, Guvernul Sandu a transmis PG un dosar întreg legat de acest proiect care a fost creat cu un scop clar de delapidare și îmbogățire din bani publici. Au trecut doi ani și vreau să aflu de la PG cum decurg investigațiile. Un alt motiv este că astăzi vom numi un nou director la Agenția Proprietății Publice, o persoană integră, competentă, de la care am așteptări mari și cred că e corect să-i permitem noului director să analizeze dosarul Arena și să vină cu propuneri cum să ieșim din această situație”, a explicat Gavrilița.

În rezultat, examinarea proiectului a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Amintim că Platforma DA a solicitat astăzi amânarea deciziei de alocare a banilor, pe motiv că aceasta poate prejudicia interesele Republicii Moldova și „contribui la continuarea unei scheme criminale”. Reprezentanții Platformei DA au amintit că proiectul construirii Arenei Naționale a fost inițiat în mare grabă în anul 2018 de către Vladimir Plahotniuc, care a impus Guvernul și Parlamentul, fără consultări publice large și expertiză profesională, să adopte cu viteza luminii toate deciziile necesare pentru lansarea construcției.

„Guvernul are toate motive juridice să nu se grăbească să achite următoarea tranșă pentru un obiect nefinalizat, contrar prevederilor contractului, și are o obligațiune față de cetățeni să solicite un audit urgent de la Curtea de conturi sau un alt audit extern, precum și să se adreseze către organele de anchetă coercitive pentru o analiză amplă și profundă a procedurii inițierii și implementării parteneriatului public-privat ce ține de construcția Arenei Naționale, inclusiv sub prisma oportunității economice, argumentării juridice a contractului, riscurilor pentru interesele Republicii Moldova și existența unor interese obscure ale grupării criminal-politice Plahotniuc în procesul selectării partenerului privat”, se spune în declarația Platformei DA.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: