image
Sursa foto: Profimedia

Rusia anunță că talibanii au capturat peste 100 de elicoptere militare cumpărate pentru armata afgană

Talibanii au capturat peste 100 de elicoptere militare fabricate în Rusia, a spus șeful unei companii rusești exportatoare de arme. Totuși, elicopterele ar putea sta mai mult la sol pentru că nu au acces la echipe de mentenanță și la piese de schimb, a spus oficialul citat de The Guardian, transmite Digi24.

Atunci când talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului, pe lângă depozitele mari de arme și vehicule ale armatei afgane au capturat, de asemenea, cel puțin 100 de elicoptere Mi-17 Hip, un elicopter de transport fabricat în Rusia. Aparatele au fost achiziționate de SUA pentru forțele armate afgane, deoarece erau relativ mai ieftine și mai ușor de pilotat decât elicopterele UH-60 Black Hawk, fabricate în SUA.

„Flota de elicoptere de acolo este mare - mai mult de 100 de elicoptere Mi-17 de diferite tipuri”, a spus Alexander Mikheev, șeful companiei ruse de stat Rosoboronexporter, potrivit agenției de știri Interfax. „Desigur, această flotă necesită reparații, întreținere și aprovizionare cu piese de schimb. O mare parte din flotă ar putea fi deja nefuncțională”, a spus el.

Estimarea lui Miheev privind numărul de elicoptere fabricate în Rusia aflate în Afganistan este mult mai mare decât inventarul raportat. Un raport din iulie al inspectorului general special al SUA pentru reconstrucția Afganistanului (Sigar) spunea că armata afgană are 56 de elicoptere Mi-17, dintre care doar 32 erau utilizabile și se aflau țară. Mi-17 este versiunea de export a elicopterului rusesc Mi-8, fabricat în două fabrici din Kazan și Ulan-Ude din Rusia.

Nu este clar câte dintre aceste elicoptere sunt acum capabile să zboare. La începutul acestei luni au apărut înregistrări video cu luptători talibani care zboară cu un Mi-17, dar nu există încă semnale că talibanii desfășoară elicoptere în operațiuni de luptă.

SUA au trecut la furnizarea de elicoptere Black Hawk către Afganistan în ultimii ani, în parte din cauza restricțiilor privind colaborarea cu producătorii și exportatorii ruși de aparate Mi-17. Dar mult mai puține echipaje afgane au fost instruite pentru mentenanța epicopterelor americane. Sigar arăta că disponibilitatea flotei de Black Hawk a scăzut de la jumătate la doar 39%, în perioada aprilie-iunie, pe măsură ce contractorii de întreținere a aeronavelor au fost rettrași din Afganistan.

În timp ce talibanii se apropiau de Kabul, zeci de piloți afgani au fugit cu avioane și elicoptere militare peste graniță, în Uzbekistan. Într-o declarație a guvernului din Uzbekistan se arată că 46 de aeronave afgane, inclusiv 24 de elicoptere, au fost forțate să aterizeze în țara din Asia Centrală. Analiza fotografiilor din satelit ale aeronavei arată că 19 par a fi Mi-17 și 9 sunt Black Hawk.

Noutăţile partenerilor

comentarii: