image
Sursa foto: ft.com

Biden a primit raportul serviciilor de informații cu privire la originea coronavirusului; Documentul nu este concludent

Președintele Joe Biden a primit marți din partea comunității de intelligence un raport cu informații clasificate despre originile coronavirusului. Potrivit Washington Post, comunitatea de informații ar putea desclasifica părți din raport pentru o eventuală publicare ulterioară a documentului. Asta deoarece China nu ar fi oferit suficiente informații pentru stabilirea originii pandemiei de coronavirus.

Documentul nu ar fi determinat însă în mod concludent dacă pandemia a a fost rezultatul unei contaminări de la animal la om sau a unei scurgeri accidentale din laborator, pe fondul reticenței Chinei de a coopera cu investigatorii.

Raportul a fost transmis președintelui de către Avril Haines, directorul comunității de intelligence, care a avertizat anterior că s-ar putea să nu poată găsi „arma crimei” cu privire la originea pandemiei.

În mai, Biden a ordonat agențiilor de informații americane să examineze originile coronavirusului și să producă un raport preliminar în termen de 90 de zile. La acea vreme, Casa Albă a menționat că agențiile de informații au două teorii predominante, două crezând în teoria transmiterii de la animale , în timp ce un alt membru al comunității de informații credea că virusul s-a scurs accidental dintr-un laborator din Wuhan.

În timp ce mulți oameni de știință au respins inițial teoria scurgerii din laborator - crezând că virusul a ajuns de la lilieci la oameni ( direct sau prin intermediul unei gazde intermediare) - unii au devenit mai dispuși să examineze mai atent varianta scurgerii din laborator, scrie realitatea.net

În martie, Organizația Mondială a Sănătății și China au publicat un studiu comun care a sugerat că gazda intermediară a animalelor este cauza probabilă și a etichetat ipoteza scurgerilor de laborator drept „extrem de puțin probabilă”.

Cu toate acestea, raportul a fost aspru criticat de SUA, Marea Britanie, Canada și alte câteva țări care au acuzat China că „a refuzat accesul la datele și eșantioanele originale”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: