(doc) Valul de critici ia amploare: Sindicatele, nevoite să semneze o declarație prin care cer anularea obligării profesorilor nevaccinați să se testeze din banii proprii

Drept urmare a unui val de reacții negative din partea membrilor de sindicat, privind obligativitatea profesorilor nevaccinați să-și facă testele din cont propriu, Biroul Executiv semnează o declarație adresată Autorităților din Sănătate. Declarația a fost adoptată, în cadrul unei ședințe ad-hoc la 24 august și „cheamă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea menționată”, prevederile căreia „vin în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național”.

Foto: UNIMEDIA

„Emiterea, la 23 august 2021, de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a Hotărârii nr. 60 din aceiași dată, a provocat un val de reacții negative din partea membrilor de sindicat ai Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ), determinând organizarea și desfășurarea de urgență la 24 august curent, a ședinței Biroului Executiv al FSEȘ.

În această ordine de idei, examinând suplimentar cerințele impuse de Comisie pentru desfășurarea procesului de educație începând cu data de 1 septembrie 2021, prin prisma prevederilor legale în domeniu, Biroul Executiv al FSEȘ, a constatat următoarele:

Dispoziția art. 21 din Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 155 „Privind securitatea şi igiena muncii şi mediul de muncă” (ratificată prin Hotărîrea Parlamentului nr. 755-XIV din 24 decembrie 1999), statuează că măsurile de securitate şi de igienă a muncii nu trebuie să antreneze nici o cheltuială pentru muncitori.

Anume în acest sens, alin. (7) al art. 10 din Legea securității și sănătății în muncă nr. 186/2008, stabilește că măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea în muncă nu vor comporta, în nici o situaţie, obligaţii financiare din partea lucrătorilor.

Totodată, s-a constatat că potrivit alin. (4) al art. 21 din Legea sus-menționată, cheltuielile ce ţin de organizarea şi efectuarea examenului medical sînt suportate de angajator.

Prin urmare, devine evident faptul că prevederile Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, nr. 60 din 23 august 2021, mai cu seamă, ale pct. 6 al acesteia, care impune efectuarea o dată la 14 zile a unui test diagnostic la COVID – 19 din contul salariaților, sunt în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național. Or, pornind de la misiunea și rolul statutar al FSEȘ, privind protecția drepturilor și intereselor profesionale, de muncă, economice și sociale ale membrilor de sindicat, aceasta nicidecum nu poate susține sau încuraja emiterea unor asemenea dispoziții, care în mod evident conduc la înrăutățirea situației economice și de muncă a salariaților în comparație cu prevederile legale actuale.

În această ordine de idei, Biroul Executiv al FSEȘ, se declară împotriva acțiunilor care tind să diminueze drepturilor și garanțiilor legale ale salariaților și reiterează poziția FSEȘ privind asigurarea principiului benevol al vaccinării împotriva COVID – 19.

Astfel, în scopul asigurării drepturilor și garanțiilor salariaților din domeniul educației, Biroul Executiv al FSEȘ, cheamă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea menționată supra, pentru a nu pune în pericol bună desfășurare a procesului educațional, începând cu 1 septembrie 2021. Or, există deja suficiente apeluri ale membrilor de sindicat, prin care atenționează despre demisia acestora, pe motivul constrângerilor impuse de autorități.

***

A se reține că poziția expusă de Biroul Executiv al FSEȘ, nu poate fi calificată drept o acțiune privind descurajarea (subminarea) vaccinării cadrelor didactice împotriva COVID-19, dimpotrivă, acesta încurajează salariații din mediul educațional să depună maxim efort pentru administrarea oricărui tip de vaccin autorizat, în vederea combaterii pandemiei, precum și în scopul revenirii la normalitatea procesului educațional”, arată declarația semnată de Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei Ghenadie Donos.

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat și anterior decizia luată de CNESP. Sindicatele au calificat această hotărâre drept „un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”. În urma a „sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea”, autoritatea a venit cu o adresare către „decidenții din Guvern, către Ministra Sănătății Ala Nemerenco”.

Acest val de critici a pornit, după ce Ministra Ala Nemerenco a declarat că până la atingerea ratei de vaccinare de cel puțin 95% din persoanele adulte în fiecare instituție: personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua și prezenta o dată la 14 zile, din surse proprii, rezultatul unui test diagnostic la Covid. Nu se vor supune testării cei care prezintă certificat de vaccinare complet sau un act care confirmă că persoana are anticorpi care este valabil pentru 90 de zile.



Pub