Irina Vlah, către ambasadorul Rusiei și cel al Turciei: „Suntem îngrijorați de acțiunile nedemocratice realizate de Președintă și de PAS”

Guvernatoarea Găgăuziei, Irina Vlah, a avut astăzi, două întrevederi, cu reprezentanții principalilor parteneri ai Autonomiei: Turcia și Rusia. În context, în cadrul întrevederilor cu ambasadorul Republicii Turcia și cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Irina Vlah și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu aprobarea, de către Parlament, a proiectului ce prevede modificarea Legii Procuraturii, dar și de excluderea procurorului Autonomiei Găgăuzia din componența Consiliului Superior al Procurorilor și a bașcanului din componența Consiliului Suprem de Securitate.

Foto: UNIMEDIA

Bașcana Găgăuziei s-a întâlnit, astăzi, cu Gürol Sökmensüer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în Republica Moldova. Irina Vlah și-a exprimat „îngrijorarea profundă legată de excluderea procurorului Autonomiei Găgăuzia din componența CSP”: „Ne îngrijorează excluderea procurorului Autonomiei din componența CSP, dar și modul în care au fost elaborate și discutate public modificările la legea Despre procuratură. Ignorarea opiniei Autonomiei și lipsa dialogului cu autoritățile Găgăuziei sunt semnale neprietenoase și periculoase. Din păcate ele se încadrează în șirul de alte acțiuni neprietenoase și nedemocratice realizate de Președinte și de PAS în ultimele luni. Așteptăm semnale din partea partenerilor de dezvoltare a RM, care ar îndemna factorii de decizie să renunțe la practicile nedemocratice și să revină la poziția zero. Altfel vom fi nevoiți să întreprindem măsuri prin care să apărăm drepturile Autonomiei”.

Tot astăzi, guvernatoarea Găgăuziei s-a întâlnit și cu Oleg Vasnețov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova. Și în cadrul acestei întrevederi, Irina Vlah a abordat subiectul modificării legii „Despre procuratură" și excluderea procurorului Găgăuziei din componența CSP. Aceasta a transmis diplomatului același mesaj pe care l-a transmis și Ambasadorului turc: „Suntem îngrijorați de modul în care se discută public modificările de lege de o majoritate parlamentară, care se declară adeptă a principiilor și valorilor democratice. Ignorarea opiniei autorităților Autonomiei și lipsa dialogului reciproc respectuos sunt semnale periculoase, și din păcate nu le vedem pentru prima dată. Mizăm pe implicarea partenerilor de dezvoltare a RM și pe îndemnul lor ca partidul de guvernare și Președintele să revină în albia dialogului democratic și să renunțe la abordările necivilizate. Așteptăm să fie inclus procurorul Găgăuziei în CSP și Bașcanul în componența Consiliului Suprem de Securitate. De altfel, vom fi nevoiți să întreprindem măsuri pentru a apăra drepturile Autonomiei”.

Guvernatoarea autonomiei găgăuze, Irina Vlah, nu se mai regăsește printre membrii Consiliului Suprem de Securitate, după modificările operate de președinta Maia Sandu. Asta în condițiile în care locuitorii autonomiei pot lua decizii independente, în cazul în care securitatea statului ar fi pusă în pericol. Președinția spune că bașcanul nu este membru din oficiu, dar va fi invitat la ședința CSS, atunci când vor fi discutate subiecte ce vizează autonomia.

Totodată, Parlamentul a votat, la 24 august, în lectură finală, Proiectul de modificare a Legi CSM și a CSP. Acesta prevede și excluderea Procurorului General, a procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia și a președintelui Uniunii Avocaților, din rândul membrilor de drept ai CSP.

Tot ieri a fost aprobat, în lectura a II-a, și Proiectul de modificare a Legii Procuraturii. Potrivit modificărilor, activitatea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, va fi evaluată de o comisie specială, iar dacă va obține calificativul „nesatisfăcător” va fi demis.


Pub