Presa străină, despre „cine ar sta în spatele răpirii judecătorului ucrainean Ceaus”

Potrivit presei străine, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, s-ar face responsabil de răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus, de pe teritoriul țării noastre în data de 3 aprilie. În 2019, liderul de la Kiev a făcut apel către Guvernul de la Chișinău, în vederea extrădării magistratului. La rândul său, Nicolae Ceaus a cerut autorităților moldovenești să-i acorde azil politic. Procedurile au durat câțiva ani, iar Chișinăul urma să ia decizia finală la sfârșitul lunii aprilie, scrie Zerohedge.

Foto: Ukrainian News Agency

Se spune că președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, este responsabil de răpirea fostului judecător al instanței districtuale Nipru din Kiev, Nicolae Ceaus, la 3 aprilie 2021, de către autoritățile ucrainene, de pe teritoriul Republicii Moldova, menționează sursa citată. Ceaus era cunoscut pentru întemnițarea lui G. Korban, cel mai apropiat aliat al oligarhului Iogor Kolomoiski sub președintele Petro Poroșenko. Magistratul este [pretins a fi] notoriu având o reputație de judecător „de buzunar” ce a servit intereselor lui Poroshenko și ale echipei sale în anii de muncă în Ucraina. El a mai fost numit unul dintre principalii falsificatori de cauze din Ucraina, mai scrie sursa menționată.

În 2016, Nicolae Ceaus era suspectat că ar fi primit mită în valoare de 150.000 de dolari, pe care ar fi păstrat-o în borcane de trei litri, îngropate în propria grădină. În acel moment, Ceaus nu era reținut, deoarece era protejat de imunitatea judiciară care putea fi retrasă doar de Rada Supremă. În timp ce Parlamentul ucrainean analiza problema, judecătorul a fugit în Moldova. Potrivit investigațiilor jurnaliștilor, Petro Poroșenko și oameni din echipa sa l-ar fi ajutat pe magistrat să fugă în timpul anchetei.

În 2019, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a făcut un apel către Guvernul R.Moldova, pentru a ajuta la extrădarea judecătorului. La rândul său, Nicolae Ceaus a cerut autorităților moldovenești să-i acorde azil politic. Procedurile au durat câțiva ani, iar autoritățile moldovene urmau să ia decizia finală la sfârșitul lunii aprilie.

Între timp,însă, la 3 aprilie, la 3 aprilie 2021, a fost raportată răpirea lui Ceaus. Apoi, mai multe instituții de presă au scris că operațiunea de „extragere” a magistratului a fost autorizată de biroul președintelui Zelenski și a fost supravegheată de către direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

La 21 mai 2021, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat public că „acest caz” ar aduce beneficii Kremlinului și sarcina este „să nu permită celei de-a treia părți, și anume Federației Rusă, să pună Ucraina în conflict cu Moldova pe acest subiect”.

Amintim că în urma dispariției, pe 3 aprilie, de la Chișinău, a magistratului ucrainean Nicolae Ceaus, Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis o anchetă penală cu privire la posibila răpire a lui Ceaus, iar direcția principală de informații a Ministerului Apărării din Ucraina a negat orice implicare a angajaților săi în răpirea acestuia

Ulterior, la 9 aprilie, Mafrko Shevcenko, ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, ar fi fost invitat la Ministerul de Externe, iar secretarul de stat Dumitru Socola i-ar fi transmis o notă oficială prin care se cerea ridicarea imunității diplomatice a atașatului militar al Ucrainei, Serghei Smetaniuk.

La mijlocul lunii iunie în spațiul public au apărut informații precum că SIS ar fi implicat în posibila răpire a fostului judecător Nicolae Ceaus. Adrian Lebedinschi, membru al Comisiei parlamentare de anchetă, declara, atunci, că „a fost prezentată organelor de urmărire penală informația, iar aceștia cercetează”. De partea cealaltă, SIS a negat implicarea sa în această operațiune, susținând că documentul intern despre care se vorbea în spațiul public ar fi fals.

14 persoane au fost implicate în răpirea judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus. Printre acestea sunt și doi moldoveni, care nu au cetățenia țării vecine.

Un document, semnat la 4 mai 2021, cu un număr de înregistrare 12/1717r indică faptul că 29 de persoane, angajate în structurile de stat, au participat la răpirea judecătorului ucrainean de pe teritoriul Republicii Moldova, Nicolae Ceaus. Acesta s-ar fi aflat, în momentul respectiv, pe teritoriul unei baze militare din Ucraina.

Periodic, Ceaus posta filmulețe pe un canal de telegram în care povestea că nu ar fi fost răpit și se simte bine. „Americanii o salvează pe Sandu. Ceaus a apărut. Nu a fost răpit. Pur și simplu i-au pus pistolul la tâmplă”, a comentat deputatul socialist, Bogdan Țîrdea, care a menționat că răpirea lui Ceaus este o înțelegere dintre președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski.

La sfârșitul lunii iulie, avocatul lui Ceaus l-a identificat pe clientul său într-un sat din Ucraina, pentru prima dată după ce ar fi fost răpit și a reușit să vorbească cu el, timp de două ore, în prezența unui ofițer al Serviciului de Securitate din Ucraina. Din mărturiile avocatului, Ceaus arăta „jalnic”.

La 3 august, fostul judecătora fost reținut de către ofițerii Biroului Național Anticorupție din Ucraina, în timp ce se afla într-un spital. Informația a fost confirmată de avocatul său care a declarat că mâine Ceaus se va prezenta în fața instanței.


Pub