(doc) CESP Chișinău cere clarificări despre modul de testare a cadrelor didactice nevaccinate. Ceban: „Apare riscul blocării procesului educațional”

Edilul capitalei Ion Ceban a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ion Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.

Foto: UNIMEDIA

„Ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică – Chișinău a avut loc astăzi.

Am anunțat și mass-media.

Comisia Extarordinară de Sănătate Publică a mun. Chișinău a luat act de Hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Cea mai mare confuzie a fost la capitolul ce facem cu angajații instituțiilor educaționale, profesorii din școli, personalul auxiliar care nu s-au vaccinat și în continuare nu pot din anumite contraindicații ale medicilor sau nu doresc să se vaccineze din diverse motive cum ar fi confesionale.

CESP Chișinău a transmis o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a p. 6 din Hotărârea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică nr. 60 din 23.08.2021, cu ghidarea asupra modalității de testare a cadrelor didactice nevaccinate împotriva coronavirusului.

În viziunea membrilor CESP Chișinău următoarele aspecte necesită referințe suplimentare:

1. În mun. Chișinău, în rândul cadrelor didactice și personalului auxiliar din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, acoperirea vaccinală în prezent este de peste 73%, procesul de inunizare a cadrelor didactice a început la 01 aprilie în municipiu.

2. Cu referință la recomadările Organizației Mondiale a Sănătății și altor instituții internaționale de competență, pentru consolidarea răspunsului și asigurării imunității colective, este recomandată o rată vaccinală de minimum 70%.

3. Cu regret, în contextul unor aspecte de vacum legislativ în domeniu apare riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe.

4. În mun. Chișinău instituțiile medico-sanitare publice nu prestează servicii de testare la COVID-19 contra cost – asemenea servicii sunt posibile doar la laboratoarele private. Unde, la care instituții medicale, se vor putea testa cadrele didactice (cu riscul de interpretări publice de favorizare a prestatorilor privați).

5. Testarea cu teste rapide de diagnostic AgSars-CoV-2 la COVID-19 demonstrează în practică o marjă extinsă de rezultate fals-pozitive sau fals-negative, acestea în unele cazuri ajungând la erori diagnostice de peste 30%. Care sunt recomandările pentru utilizarea acestor teste, în scopul evitării focarelor de noi infecții în instituțiile de învățământ?

6. Testarea cadrelor didactice o dată la 14 zile, de asemenea este interpretativă și necredibilă din punct de vedere epidemiologic pentru aplicare pentru cadrele didactice. Chiar medicii, membri ai CESP Chișinău, au solicitat raționamentul epidemiologic în acest context.

În Chișinău:

Avem in învățământul primar, gimnazial, liceal angajați 9 242 persoane, dintre care 6 521 cadre didactice - 2 721 personal auxiliar.

Total vaccinate - 5 951 persoane.

Au suportat Covid-19 în ultimele 180 zile - 781 persoane.

- 2510 persoane rămân la ziua de astăzi nevaccinate care urmează să facă teste la doua săptămîni, din ele majoritatea personal auxiliar.

Riscăm ca acele persoane care vor refuza să se vaccineze să plece din sistemul educațional, care și așa astăzi suferă de deficit de angajați.

În ultima perioadă municipalitatea a realizat și diverse seminare informative pentru angajații din sistemul educațional și mai multe maratoane, în urma cărora s-au vaccinat foarte mulți profesori.

Am organizat cele mai multe maratoane, inclusiv dotarea unui troleibuz și autobuz.

Am fost mereu primii la oferirea serviciilor de calitate, crearea centrului de vaccinare și a 70 de centre în diverse sectoare.

Vom continua să oferim servicii tuturor, având cei mai buni medici”, a declarat printr-o postare Ion Ceban.

Drept urmare a unui val de reacții negative și din partea membrilor de sindicat, privind obligativitatea profesorilor nevaccinați să-și facă testele din cont propriu, Biroul Executiv a semnat o declarație adresată Autorităților din Sănătate. Declarația a fost adoptată, în cadrul unei ședințe ad-hoc la 24 august și „cheamă Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică să-și revizuiască neîntârziat hotărârea menționată”, prevederile căreia „vin în contradicție atât cu standardele internaționale în domeniul muncii, cât și cu cadrul normativ național”.

Valul de critici a pornit, după ce Ministra Ala Nemerenco a declarat că până la atingerea ratei de vaccinare de cel puțin 95% din persoanele adulte în fiecare instituție: personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua și prezenta o dată la 14 zile, din surse proprii, rezultatul unui test diagnostic la Covid. Nu se vor supune testării cei care prezintă certificat de vaccinare complet sau un act care confirmă că persoana are anticorpi care este valabil pentru 90 de zile.



Pub