CNESP menține obligativitatea testelor din bani proprii pentru profesorii nevaccinați. Gavrilița: Avem vaccinuri gratuite și teste rapide și mai ieftine

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică nu își va revizui decizia care obligă profesorii nevaccinați să facă teste la Covid din bani proprii, la fiecare 14 zile. Prim-ministra, Natalia Gavrilița, susține că există suficiente doze de vaccin în țară, opțiune absolut gratuită. Practica de a nu achita testele a fost exclusă în multe țări, care se confruntă cu noi valuri de Covid, exemplu în acest sens fiind Germania, a declarat Gavrilița, astăzi în cadrul unui eveniment.

Foto: UNIMEDIA

„Avem vaccinuri gratis pentru toată lumea, am muncit mult ca să aducem toate tipurile de vaccin în Republica Moldova și această opțiune este disponibilă absolut gratuit pentru toți profesorii. Această practică de testare din cont propriu pentru cei care nu doresc să se vaccineze este practicată în majoritatea țărilor care acum se confruntă cu un nou val și trebuie să înțelegem că vaccinarea ne ajută să îi protejăm pe cei dragi.

Sunt foarte multe țări europene care au renunțat la această practică de plată a testelor, de exemplu Germania. Inițial a plătit, dar după a renunțat la practică pentru că există vaccinuri. În același timp, în decizia CNESP lista pentru teste a fost extinsă și se acceptă și teste rapide care sunt la un preț mai redus”, a declarat ministra.

CNESP a decis că toți elevii și studenții vor reveni la studii cu prezența fizică, începând cu 1 septembrie. Revenirea însă îi va costa scump pe angajații nevaccinați. Asta pentru că la fiecare 14 zile vor fi obligați să facă un test la Covid, din surse proprii.

Și Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia luată de CNESP de a obliga profesorii nevaccinați să prezinte testul la Covid, odată la 14 zile. Astăzi, Biroul Executiv a semnat o declarație adresată Autorităților din Sănătate.

La rândul său, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că le respectă opinia, dar, „ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea”.

Edilul capitalei Ion Ceban a anunțat despre decizia CESP Chișinău de a transmite o solicitare de clarificare a mecanismului de aplicare în practică a hotărârii CNESP, privind obligativitate de tastare din cont propriul, a cadrului pedagogic și auxiliar nevaccinat. Ion Ceban a atenționat despre „riscul blocării procesului educațional sau apariției unor rapoarte juridice în instanțe”, care ar putea fi cauzate de ultima hotărâre CNESP.


Pub