07:59:01 29.03.2024
Stiri

Vitalie Zaharia a deschis parantezele despre COLETELE INTERZISE, care erau trimise în străinătate prin intermediul „Poșta Moldovei”: „Îmi doresc enorm să creez din Î.S. „Poșta Moldovei” o întreprindere de succes, un partener de încredere pentru toți

Actualitate 25.08.2021 09:25 Vizualizări3751 Autor: Ziarul National
Vitalie Zaharia a deschis parantezele despre COLETELE INTERZISE, care erau trimise în străinătate prin intermediul „Poșta Moldovei”: „Îmi doresc enorm să creez din Î.S. „Poșta Moldovei” o întreprindere de succes, un partener de încredere pentru toți


Directorul general al Î.S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, consideră că întreprindere pe care o conduce are perspective foarte mari, iar din acest motiv, în calitate de fost director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO), a acceptat să preia conducerea instituției.

„Să preiau conducerea acestei instituţii a fost o adevărată provocare pentru mine, însă, pe parcursul activității, abordând lucrurile cu responsabilitate şi fiind într-o comunicare eficientă cu echipa, au apărut și primele rezultate. Doar în cadrul acestei întreprinderi puteam să-mi fac din start câteva mii de prieteni. Ca și toți cetățenii din țara noastră sunt și am fost și eu mereu clientul „Poșta Moldovei”. Am stat și eu multe ore în șir așteptându-mi rândul. De fiecare dată când rămâneam indispus de serviciul prestat îmi venea în gând ideea că, dacă aș fi director la această întreprindere – aș încerca să schimb radical lucrurile spre bine. Și iată că s-a realizat visul. Am știut încă de atunci că aș putea reuși”, a declarat acesta într-un interviu pentru curentul.md.

Sursa citată a menționat că a identificat o mulțime de probleme la întreprindere, dar rând pe rând acestea au început să fie soluționate.

„Am găsit o întreprindere fără integritate și identitate, cu care nimeni (nici partenerii străini, nici companiile din țară) nu doreau să interacționeze, să aibă tangențe sau să colaboreze, întreprinderea fiind bântuită de conflicte, perceperi neplăcute, zvonuri, etc. Deși conducerea anterioară „trâmbița” tare că scheme nu există, acestea au început a ieși la iveală rând pe rând, unele zvonuri despre întreprindere începând să se adeverească. Astfel, au fost constatate, descoperite (au fost prinși în flagrant) și stopate mai multe fărădelegi, printre care furtul de combustibil din întreprindere în proporții deosebit de mari, persoanele vinovate fiind concediate.

De asemenea, au fost depistate încălcări grave în cadrul Centrului aeroportuar de tranzit poștă, unde s-au găsit saci plini cu sigilii fără evidență. Anume pe aici puteau pleca din țară colete interzise. Acesta a fost închis, astfel încât poșta internațională este acum transportată direct în cadrul depozitului postului vamal de pe teritoriul aeroportului.

La fel, am identificat abateri grave în cadrul CPTP (actual CNT), exprimate prin lipsa de proceduri și regulamente care să stabilească clar funcționalitatea fiecărei structuri a Centrului. Lipsa de evidență și control a generat permanent premise pentru sustrageri de bunuri și bani, pierderea coletelor poștale, nerespectarea procedeelor și regulilor de primire, verificare, control și evidență a coletelor. Anumite acțiuni ilicite se făceau adesea împreună cu unii colaboratorii vamali. Au fost efectuate anchete de serviciu în zona care au constatat abateri și, în consecință, au fost concediați cei vinovați, iar Serviciul Vamal – informat”, a precizat acesta.

Odată ajuns în funcție, Zaharia spune că a inițiat evaluarea amplă și aprofundată a activității curente și a indicatorilor economico-financiari pentru perioadele anterioare. „Constatările generate în urma procesului dat, ne-au permis ca, în termen restrâns, să întreprindem măsurile de optimizare a proceselor desfășurate. Iniţial, am analizat temeinic starea lucrurilor și statutul problemelor și necesităților. Ulterior, centrul tranzit aeroport a fost închis, astfel încât poșta internațională este acum transportată direct în cadrul depozitului postului vamal de pe teritoriul aeroportului. Furtul de combustibil a fost stopat, iar CPTP-ul a fost securizat. Mai mult, au fost identificate procesele tehnologice desfășurate cu abateri de la regulamentele interne și practica internațională. Au fost identificate transferuri neargumentate, eronate, fictive. Totodată, a fost elaborat un nou regulament privind achizițiile de bunuri și servicii care prezuma existența unui grup de lucru cu specialiști pe domenii, cu publicarea procedurilor pe platformele specializate. Am instituit un control riguros asupra tuturor transferurilor și activităților, fapt ce a demascat unele probleme grave la nivel de contabilitate și evidența transferurilor”.

După ce s-a referit la realizările sale în funcția de director general al întreprinderii, Vitalie Zaharia, a declarat că, în ultima perioadă, „Poșta Moldovei” a devenit ținta unor campanii de discreditare și a unor atacuri din partea unor „pseudo eroi”.

„Cunosc bine care sunt persoanele (intrușii) ce stau în spatele acestor atacuri, dar și adevăratele motive care îi determină să fie atât de caustici și agresivi. Sunt doar două surse, două „clanuri” care prin intermediul persoanelor interpuse încearcă periodic a intoxica și inunda spațiul public și să inducă în eroare cetățenii de la adevăratele rezultate pozitive care au loc, dar și pentru a camufla, a distrage atenția de la fărădelegile comise de către aceștia anterior. O echipă extrem de afectată este cea a fostului director interimar, care reușise să preia anumite aranjamente amenințând angajați și antreprenori (dosarul aflându-se la procuratură), și care pentru a reveni la cârma întreprinderii este gata să folosească oricare metode de intimidare. Altă echipă foarte deranjată și care dorește să se răzbune este cea a fostului director de la Centrul Poștă Bălți și vecinului sau amicul acestuia de asemenea fost angajat al întreprinderii, ambii „protejați” ai fostei conduceri, dar și alte persoane din „gașca” lor care, de fapt, au și început atacurile și care continuă să fie „vedete pe rețele” și să vocifereze minciuni în continuare, stârnind doar milă și compasiune. Au furat mult și au provocat încălcări grave aduse patrimoniului și integrității întreprinderii, lucruri constatate și expediate în instanțe de resort”.

Ce ține de planurile de viitor, Zaharia a vorbit despre liberalizarea pieței și creșterea cererii la serviciile de livrare, creșterea numărului de platforme on-line. „Asta va influența în mod direct cererea de servicii de curierat. O atenție deosebită urmează a fi acordată instituirii unui call-centru modern digitalizat, creșterii performanțelor managerilor regionali, precum și amplificarea strategiilor de marketing. Vom dezvolta în continuare serviciul Curier Rapid cu acoperire la nivel național. De asemenea, planificăm obținerea licenței pentru Moneda electronică – serviciile de plată moderne fără numerar. La fel, ne propunem crearea unui Centru republican multifuncțional de sortare a poștei pentru automatizarea proceselor. Obiectivul principal este introducerea echipamentelor de sortare automatizată în scopul înlocuirii procesării manuale în cadrul CNT (Centrul Național de Tranzit), prin implementarea liniilor de sortare și marcarea electronică a trimiterilor trecute prin circuitul poștal. Acesta va permite reducerea manoperei, sporirea capacității și perioadei de prelucrare și, totodată, creșterea calității și satisfacției clienților”, a mai adăugat Vitalie Zaharia.

Mai multe detalii AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md