Ruperea șabloanelor. Au moldovenii o speranță la muncă?

25 Aug. 2021, 10:45
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 10:45 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

O persoana trebuie să fie mereu ocupată. Această axiomă este cunoscută de toată lumea încă din copilărie. Dar câți dintre concetățenii noștri se pot lăuda cu un serviciu bun? Am solicitat experților financiari de la Alpari să ne spună care este situația de pe piața forței de muncă din Moldova și ce perspective ne așteaptă în viitor.

Situația este extrem de dificilă. Dacă ne concentrăm pe cifrele oficiale, în special pe cele care sunt examinate mai întâi, vom vedea că rata șomajului fluctuează între 3,6 și 4,3%. Nu este rău.

Cu toate acestea, pentru a simți unele îndoieli cu privire la adevărul acestor cifre, trebuie doar să ieșiți afară sau să vorbiți cu prietenii.

Ce se întâmplă?

Păi se întâmplă faptul că procentul de facto al șomerilor include doar acele persoane care sunt înregistrate în această calitate. În Moldova, nu sunt prea mulți oameni dispuși să-și petreacă timpul înregistrându-se ca șomeri.

Mai multe date actualizate pot fi obținute prin examinarea unui indicator numit „rata ocupării forței de muncă”. Acesta reflectă procentul de persoane care sunt angajate în prezent. Iar această cifră în Moldova este de 37,6%, ceea ce nu permite țării noastre să intre nici măcar în TOP-50 din lume. Acest lucru este mult mai aproape de imaginea pe care o vede toată lumea.

Deci, ce se va întâmpla cu forța de muncă în continuare? Ne temem că nu trebuie așteptată o îmbunătățire rapidă a situației. La urma urmei, problema șomajului este alcătuită din mai mulți factori. Există o îmbătrânire treptată a populației, un decalaj economic general și o migrație masivă a forței de muncă. Este nevoie de ani pentru a rezolva aceste probleme și trebuie să înceapă să fie rezolvate chiar acum. Până când se va face acest lucru, numărul locurilor de muncă va continua să scadă, iar numărul șomerilor va crește.

Singura modalitate de a face față situației este să începeți să investiți la timp.

Investind chiar și 50-100 USD pe lună în instrumente financiare moderne, oamenii își pot oferi în câțiva ani o „pernă de siguranță” sigură și venituri pasive.

Acest instrument este serviciul PAMM al companiei Alpari Din 2008, a reunit sute de mii de investitori din 150 de țări din întreaga lume. Esența serviciului este simplă – clientul deschide un cont pentru tranzacționare pe piața valutară. Dar tranzacționarea în sine nu este condusă de el, ci de un trader profesionist, care poate fi ales dintre sute de cei mai de succes, deoarece Alpari are un rating deschis și transparent din prima zi de lucru. Mulți traderi și-au adus clienților săi mii de procente din profitul net. Serviciul PAMM este o oportunitate de a câștiga bani pe piața valutară fără a învăța sau a participa la tranzacționare de sinestătător. O oportunitate care a fost deja apreciată de sute de mii de oameni atât din țările în curs de dezvoltare, cât și din cele dezvoltate.

P.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău