Încă un pas spre liberalizarea pieței electrice. Dacă nu se conformează, chiar și MGRES riscă să piardă licența

25 Aug. 2021, 13:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Aug. 2021, 13:24 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Liberalizarea pieței electrice mai aproape pentru Republica Moldova, așa cum din data de 2 octombrie 2021 urmează ca piața energiei electrice să funcționeze conform unor reguli noi. Suntem la cea mai importantă etapă de reformare a pieței de energie electrică conform modelului țintă european și punerii în aplicare a Regulilor pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea ANRE nr.283/2020 din 07.08.2020, care urmează a fi aplicate din octombrie curent, explică directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmâc, la solicitarea Bani.md.

O nouă piață a energiei electrice

Octavian Calmâc: Noua structură implică crearea și lansarea piețelor organizate de energie electrică, care trebuie să conducă la o piață ce funcționează pe principii mai apropiată principiilor bursiere de tranzacționare, cu mai mult dinamism și oportunități de tranzacționare.

Prin contractele de echilibrare semnate cu operatorul sistemului de transport participanții la piața de energie electrică urmează să-și asume responsabilitatea financiară pentru dezechilibrele provocate în sistemul electroenergetic, conform principiilor și modelului european.

Decontarea dezechilibrelor vine cu un cost pentru participanții la piața de energie electrică, însă acesta urmează a fi compensat de beneficiile aduse de creșterea competiției pe segmentul pieței contractelor bilaterale de energie electrică și pe piețele organizate pentru ziua următoare și pe parcursul zilei.

Lunar, costul dezechilibrelor va fi calculat de operatorul sistemului de transport – IS Moldelectrica, pentru fiecare oră a lunii precedente, în baza schimbului de date cu operatorii de sistem, a valorilor înregistrate la hotar cu Ucraina, precum și a cantităților de energie electrică de echilibrare activate pentru echilibrarea sistemului electroenergetic.

O nouă șansă pentru 45% dintre titularii de licență care nu s-au conformat

În răspunsul ofertit la solicitarea Bani.md (informații oferite pe data de 11.08.2021), directorul ANRE, Octavian Calmâc, menționează „în conformitate cu obligațiile privind asumarea responsabilității financiare pentru dezechilibrele provocate în sistemul electroenergetic stabilite în Hotărârea ANRE nr. 256 din 21.06.2021 cu privire la punerea în aplicare a măsurilor provizorii necesare pentru organizarea și funcționarea pieței energiei electrice și în Hotărârea ANRE nr. 317 din 28.07.2021 privind obligarea repetată a participanților la piața de energie electrică de a semna contracte de echilibrare, 38 de participanți la piața de energie electrică au semnat contractul de echilibrare cu operatorul sistemului de transport, dintr-un număr total de peste 70 de participanți activi pe piața de energie electrică.

Deci, vorbim despre majoritatea titularilor de licențe activi pe piața de energie electrică, care îndeplinesc activități de producere, distribuție și furnizare a energiei electrice. Cea mai mare dificultate este cu centrala electrică ce aparține S.A. „Молдавская ГРЭС” și cu întreprinderile electroenergetice situate pe malul stâng al râului Nistru, contractele de vânzare/cumpărare a energiei electrice ale cărora nu sunt înregistrate în Republica Moldova, la fel ca și entitățile juridice respective.”

Astfel, la data de 11 august 2021, 45 la sută dintre titularii de licență de pe piața energiei electrice, nu se conformaseră prevederilor Hotărârii ANRE nr. 256 din 21.06.2021. La acea etapă ei riscau să fie amendați cu sancțiuni în mărime de la 1% la 5% din cifra de afaceri anuală.

Încă o lună la dispoziție

„Procedurile de sancționare sunt un proces de durată, care implică mai multe etape procedurale necesare de realizat, stabilite de art. 20 din Legea nr. 174/2017 cu privire la energetică, cum ar fi informarea întreprinderii, audierea părților, organizarea ședinței, adoptarea hotărârilor motivate, înmânarea hotărârii etc.”, explica Octavian Calmâc. Totuși, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a decis să le mai ofere operatorilor încă o șansă.

Amenzile nu au fost aplicate, ci a fost modificată Hotărârea ANRE nr. 256 din 21.06.2021 astfel încât titularii de licență care nu au semnat contractele de echilibrare, au ocazia să o facă până la intrarea în vigoare a noilor reguli ale pieței. Decizia a fost luată de Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pe data de 25 august 2021, în cadrul unei ședințe online. Totodată, a fost stabilit mecanismul prin care va fi achitat surplusul și deficitul de energie electrică de pe piață, în lipsa unui contract de echilibrare. Și această prevedere este una pe termen scurt, până în octombrie 2021.

În nota informativă a proievctului de modificare a Hotărârii se explică faptul că „lipsa contractelor de echilibrare a unor participanți ai pieței de energie electrică (inclusiv MGRES) cu operatorul sistemului de transport și de sistem Moldelectrica, creează condiții discriminatorii pentru ceilalți participanți la piața de energie electrică care și-au îndeplinit în mod conștiincios obligațiile.” Totodată, această situație creează obligații de plată inechitabile pentru ultimii din cauza că, costul dezechilibrului pus în seama acestora va fi influențat inclusiv de dezechilibrele create de participanții pieței care nu au semnat contractele de echilibrare.

„Divergențele înregistrate între S.A. de tip închis „Молдавская ГРЭС” și Î.S. „Moldelectrica” privind punctele de măsurare în raport cu care urmează a fi determinate dezechilibrele, sunt în măsură să creeze situații în care costurile dezechilibrelor create de întreprinderile electroenergetice ce activează pe malul stâng al râului Nistru nu vor putea fi atribuite părții care le-a provocat, ceea ce va duce, indirect, la acoperirea costurilor respective de către întreprinderile electroenergetice ce activează pe malul drept al râului Nistru și, în consecință la socializarea/subvenționarea acestora de către consumatorii finali de pe malul drept al râului Nistru.”

În răspunsul oferit anterior pentru Bani.md, referitor la acest subiect, Octavian Calmâc declara că în imeplementarea noilor reguli ale pieței energieie electrice, „poate cea mai mare problemă este necesitatea stabilirii unui mod de includere în piața de energie electrică a întreprinderilor care activează pe malul stâng al râului Nistru. Și aici e necesară includerea unor elemente de bază la nivelul legislației primare”

Ștefan Creangă: Dacă operatorii nu se conformează, nu vor putea participa pe piața de energie electrică

În cadrul ședinței de aprobare a modificărilor la Hotărârea nr. 256 din 25.06.2021, directorul ANRE, Ștefan Creangă, a accentuat clar că odfată cu intrarea în vigoare a noilor reguli ale pieței, operatorii care nu vor avea contracte de echilibrare semnate cu operatorul de transport și sistem Moldelectrica, nu vor putea funcționa pe piața de energie electrică din Republica Moldova. Mai mult, ei vor fi și sancționați, iar plângerile pe la instituții de stat – nu îi vor ajuta.

„Abordarea simplistă a operatorilor mă pune în gardă. Ei nu înțeleg efectul financiar pe care îl voi avea de suportat dumnealor. În esență, întreprinderile care nu vor semna contracte de echilibrare, vor fi sancționate foarte dur. Nu îi va ajuta în nici într-o formă să înceapă a plânge pe la toate organele de stat că li se va suspenda licența sau tranzacțiile propriu-zis cu energie electrică și nu vor fi recunoscuți pe piață. 

Rugămintea este ca toți operatorii să înțeleagă și că până la finele lunii septembrie să fie toate contractele semnate, inclusov să fie depuse toate garanțiile financiare. 

Sunt niște lucruri pe care trebuie să le înțeleagă domniile lor: că piața le va exclude de la sine din joc dacă nu se vor conforma regulilor de piață.” , a declarat Creangă.

Hotărârea nr. 256 din 25.06.2021 ar urma să  soluționeze o parte dintre problemele legate de echilibrarea sistemului electroenergetic în vederea acoperirii complete a cererii de curent electric, atunci când consumul depășește volumele planificate și confirmate.

Totodată, această prevedere exclude „Șantajul MGRES”, care a fost aplicat în cadrul concursului privind achiziția curentului electric, pentru perioada aprilie 2021 – martie 2022.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău