„Atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse”. Rusia avertizează statele care au participat la Platforma Crimeea

Ilie Gulca
25/08/2021
Reprezentatul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova

Kremlinul a amenințat, marți, statele participante la summit-ul Platforma Crimeea organizat pe 23 august la Kiev. În opinia Moscovei, participarea la acest eveniment reprezintă „un atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse”. Președinta Maia Sandu a participat la acest forum unde a reafirmat „sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute”.

„Suntem obligați să tratăm participarea unor state, organizații internaționale și reprezentanților acestora la Platforma Crimeea drept atentat la integritatea teritorială a Federației Ruse. Acest fapt se va răsfrânge inevitabil asupra relațiilor noastre”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei,  Maria Zaharova, în cadrul unui „comentariu” despre evenimentul organizat la Kiev.

În cadrul discursului său susținut la summit-ul de lansare a Platformei Crimeea, Maia Sandu a declarat: „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional. Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 Integritatea teritorială a Ucrainei a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare.

Kievul a organizat pe 23 august summit-ul internațional „Platforma Crimeea” pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

Harta Europei a fost schimbată la 18 martie 2014 cu o singură semnătură. Președintele Vladimir Putin a aprobat tratatul prin care Peninsula Crimeea devenea parte a Federaţiei Ruse, la finalul unui discurs de o oră, urmărit cu sufletul la gură de întreaga lume.

Ilie Gulca
25/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii