Stoianoglo nu renunță. El cere Parlamentului să explice de i-a apreciat activitatea drept „nesatisfăcătoare”

Ilie Gulca
25/08/2021
Procurorul general Alexandr Stoianoglo. Foto: newsmaker.md

Procuratura Generală a solicitat Parlamentului să indice cadrul normativ și factologic în baza căruia a calificat drept nesatisfăcătoare activitatea Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție (CNA) privind recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Legislativul a emis pe 20 august o hotărâre prin care a obligat Procuratura Generală să elaboreze în 30 de zile un instrument de recuperare a banilor furați din sistemul bancar.

Mai exact, Procuratura Generală a cerut legislativului să spună cum a tras concluziile privind stagnarea investigațiilor privind procesul de devalizare a sistemului bancar; lipsa de acțiuni măsurabile și progrese în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar; ineficiența colaborării internaționale cu serviciile speciale ale altor țări, inclusiv prin echipe comune de investigații și prin EUROJUST.

Procuratura mai solicită Parlamentului să explice ce se are în vedere prin controlul parlamentar al unei anchete penale pendinte, care este temeiul legal, limitele și competențele celor două comisii parlamentare în raport cu Procuratura. 

Parlamentul a votat pe 24 august, în lectură finală, amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare.

Legislativul a calificat pe 20 august drept nesatisfăcătoare activitatea organului de urmărire penală în investigarea și recuperarea banilor din frauda bancară.

Conform hotărârii Parlamentului, șefii Procuraturii Generale și CNA sunt făcuți direct responsabili de absența rezultatelor: „(...) prin acțiunile ineficiente ale conducătorilor autorităților responsabile se tergiversează nejustificat luarea de măsuri eficiente asupra atingerii obiectivului urmărit”.

În aceeași zi, Parlamentul a votat un proiect de lege care va obliga Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) să expedieze semestrial deputaților rapoarte privind progresele în anchetă de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar.

Ilie Gulca
25/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii