Portalul Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md a fost supus unor atacuri cibernetice

Echipa Anticoruptie.md
25/08/2021

Centrul de Investigații Jurnalistice anunță cu îngrijorare că Portalul www.anticoruptie.md a fost supus, în decursul lunii august, mai multor atacuri cibernetice. Acestea au periclitat activitatea site-ului în special pe 11 și 12 august, când portalul a fost blocat complet în anumite perioade a acestor zile.

Compania care asigură hostingul (găzduire web) pentru portalurile Centrului de Investigații Jurnalistice a confirmat că asupra Anticoruptie.md au fost comise atacuri din afară și că strategia atacatorilor se schimbă periodic pe măsură ce sunt deconspirați și anihilați.  

„În ultimele zile, au fost înregistrate mai multe atacuri îndreptate asupra site-ului Anticoruptie.md. Pe moment, ele sunt filtrate, dar periodic atacul este modificat și este aplicat prin diferite metode. Din partea noastră, noi am aplicat filtrele necesare, dar este nevoie periodic de ajustarea acestora”, se menționează într-un  mesaj primit de la compania de hosting Inovare-Prim SRL.

„Nu cunoaștem deocamdată cine ar sta în spatele acestor atacuri, dar considerăm că asemenea acțiuni au legătură directă cu activitatea noastră profesională și sunt încercări de a ne intimida, a reduce la tăcere, întrucât Anticoruptie.md este un portal specializat pe tematica anticorupție și pe investigații jurnalistice pe subiecte de corupție, fraudă, probleme de integritate a deminitarilor, gestionarea frauduloasă a banilor publici și crimă organizată. Portalul are o hartă interactivă, pe care cetățenii pot sesiza cazuri de corupție. Echipa portalului este formată din jurnaliști de investigație care anchetează, în mod special, subiecte sensibile”, a spus Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Ea precizează că acest caz nu este singurul. Atacuri similare au fost înregistrate în timpul campaniei electorale pentru scrutinul parlamentar din februarie 2019, când lucrul pe interior la site a fost blocat periodic, și în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020.

„Echipa Anticoruptie monitorizează de mai mulți ani persoanele care aspiră la funcții publice, candidații la funcțiile de deputat, ministru, primar, consilier, șef de agenții și le publică profilurile, cu toate detaliile, bazate pe documente. Asta, probabil, nu place anumitor grupări”, a precizat Cornelia Cozonac.

O altă problemă menționată de președinta Centrului de Investigații Jurnalistice ține de raportări abuzive pe rețelele de socializare și blocarea conturilor reproterilor de investigație ai portalului Anticoruptie.md: „Suntem raportați în mod abuziv de un număr mare de troli, conturi, persoane pentru distribuirea pe rețeaua de socializare Facebook a materialelor jurnalistice de pe Anticoruptie.md. Din această cauză Facebook ne blochează periodic pe termen îndelungat, iar unor colegi le-au fost șterse definitiv paginile. Cred că și aceasta face parte dintr-o strategie de atac asupra presei independente. Am scris explicații administrației Facebook, dar nu au fost luate în calcul. La o raportare masivă algoritmii rețelei nu țin cont de natura și scopul raportărilor. În consecință, este afectată presa și capacitatea ei de informare a cetățenilor”.           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centrul de Investigații Jurnalistice va sesiza organele de drept în legătură cu atacurile cibernetice asupra site-ului Anticoruptie.md și va cere cercetarea cazului.

Anticoruptie.md este prima platformă online din Republica Moldova pentru semnalarea cazurilor de corupţie şi a infracţiunilor conexe și investigarea celor mai relevante cazuri de către jurnaliști de investigație.

Portalul a fost lansat în decembrie 2012 în cadrul unei campanii anticorupție. Portalul Anticoruptie.md este a doua instituție media care a obținut Premiul pentru Etică și Deontologie oferit de Consiliul de Presă, iar în 2016 și 2019 a obținut premiul pentru Jurnalism de Investigație în cadrul Galei „Zece Jurnaliști ai Anului”.        

Echipa Anticoruptie.md
25/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii