Sindicatele protestează împotriva obligației profesorilor să își facă teste pe cont propriu

Ilie Gulca
25/08/2021
Foto-simbol

Federația Sindicală a Educației și Științei continuă să se pronunțe împotriva deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ce obligă angajații nevaccinați ai școlilor și colegiilor să își facă teste la fiecare două săptămâni pe banii lor. În cadrul unei ședințe extraordinare, Federația Sindicală a solicitat autorităților „să-și revizuiască neîntârziat hotărârea”.

Reprezentații Federației au semnalat că „Legea securității și sănătății în muncă nr. 186/2008 stabilește că măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea în muncă nu vor comporta, în nicio situaţie, obligaţii financiare din partea lucrătorilor”.

Mai mult, făcând referire la aceeași lege, ei subliniază că cheltuielile ce ţin de organizarea şi efectuarea examenului medical sunt suportate de angajator.

„Evident că prevederile Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 23 august 2021 contravin standardelor internaționale în domeniul muncii și cadrului normativ național. Pornind de la misiunea și rolul său statutar, Federația Sindicală a Educației și Științei nu susține asemenea dispoziții care conduc la înrăutățirea situației economice și de muncă a salariaților”, se menționează în declarație.

Pe 23 august, ministra Sănătății Ala Nemerenco a declarat că angajații instituțiilor educaționale nevaccinați împotriva COVID-19 sunt obligați să își facă test pe cont propriu o dată la două săptămâni.

Cei care au contractat virusul sunt obligați doar să prezințe un certificat medical care demonstrează acest lucru valabil pentru 90 de zile.

Ilie Gulca
25/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii