‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 11 mai, 2024
10.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn vigoare, dar nu se respectă: Cel puțin 50% din produsele autohtone trebuie să...

În vigoare, dar nu se respectă: Cel puțin 50% din produsele autohtone trebuie să fie prezente pe rafturi

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Legea pentru modificarea unor acte normative, care prevede inclusiv modificarea Legii cu privire la comerțul interior, a intrat în vigoare pe 24 august 2021.

Potrivit acesteia, mai multe produse alimentare provenite din lanțul alimentar scurt urmează a fi plasate în rețelele comerciale în proporție de cel puțin 50% din lungimea liniară a raftului comercial.

Lista produselor și perioadele în care acestea trebuie obligatoriu să se afle pe rafturile magazinelor în proporție de 50% o găsiți pe acest link.

Cu toate acestea, o bună parte din magazine nu au reușit să se conformeze acestor cerințe, iar acest lucru se întâmplă inclusiv din cauza că legea ar avea mai multe lacune.

În primul rând, potrivit analizei Asociației Patronale a Subiecților Comerțului Interior ProBiz pentru unele produse incluse în listă nici nu poate fi asigurat minimul de 50%.

Mai mult, potrivit unui studiu EBA, sunt numeroase
efecte negative ale prevederii date asupra furnizorilor, comercianților și, nu în ultimul rând, asupra consumatorilor și a bugetului public național, cum ar fi crearea unor condiții neechitabile pentru activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, care se află întro poziție mai vulnerabilă față de omologii săi mai mari și, astfel, nu vor putea asigura implementarea prevederilor legale.

‹ adv ›

În plus, comercianții vor fi nevoiți să suporte costuri suplimentare pentru depozitarea și manipularea
mărfurilor, iar consumatorii vor plăti prețuri mai mari, din cauza reducerii concurenței prin preț între furnizori şi între
furnizori şi comercianți.

Astfel, este recomandată o revizuire a legii.

Mecanismul de implementare a acestei norme trebuie să fie elaborat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›