image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Schemă cu privatizări, stopată de Parlament; Carp: Era o ușă pentru băieți să pună mâna pe bunuri; Sunt pierderi de miliarde

Parlamentul a votat în lectura a doua modificări la legea privind administrarea și deetatizarea proprietății publice. Documentul reglementează, inclusiv, privatizarea încăperilor nelocuibile proprietate publică date în locațiune.

„E vorba de un proiect prin care se anulează posibilitatea privatizării unui bun nelocuibil al statului peste o lună, în cazul în care acesta a fost luat în chirie. Din cauza aceste prevederi, doar în perioana 2017-2019, statul a pierdut 256 de milioane de lei. Noi astăzi închidem o schemă destul de mare prin care statul a pierdut destul de mulți bani”, a declarat vicepreședintele Comisiei economice, Radu Marian.

„Această sumă se referă doar la administrația publică centrală. Dacă e să facem evaluarea și a administrației publice locale, suma e de peste două miliarde de lei. Asta a fost o ușă deschisă pentru ca băieții să pună mâna pe anumite bunuri și următorul pas sunt terenurile de sub clădiri care sunt date chipurile în arendă”, a menționat deputatul PAS Lilian Carp.

Proiectul prevede extinderea de la unu la trei ani a termenului contractului de locațiune a activelor neutilizate ale întreprinderilor de stat sau municipale și ale societăților comerciale cu capital integral sau majoritar public neincluse în listele bunurilor nepasibile de privatizare. Excepție constituie activele din cadrul parcurilor industriale.

Potrivit modificărilor, încăperile nelocuibile date în locațiune se privatizează în modul stabilit de Guvern. Prețul inițial de privatizare a încăperilor nelocuibile se determină în funcție de valoarea lor de piață, definită în raportul de evaluare întocmit de evaluator.

Noutăţile partenerilor

comentarii: