image
Sursa foto: poză simbol

Cazul tinerei hărțuite sexual în plină stradă; IGP: Individul e căutat, iar polițiștii care au umilit victima, anchetați

O tânără a fost hărțuită sexual de un individ chiar în plină stradă, iar atunci când a chemat poliția, a fost umilită.

S-a întâmplat acum două zile, pe o stradă din centrul capitalei. Victima afirmă că a intrat într-o farmacie unde era și agresorul. După ce a ieșit, acesta a urmărit-o, iar ulterior a atacat-o.

„La prima cotitură care dă într-o stradă mai îngustă și mai întunecoasă, tipul m-a prins și m-a strâns la perete. Mi-a pus mâna la gură „ne crici, ne crici!” și a început să mă atingă peste tot. Treceau oameni pe stradă și n-a intervenit niciunul. Am reușit să scap din strânsoare și am fugit spre locul de muncă. Îmi tremurau picioarele, plângeam și vomitam”.

Puțin mai târziu a chemat poliția, dar a avut parte de un tratament înjositor din partea oamenilor legii.

„La ora ora 22:36 când m-am calmat și am chemat poliția. La ora 22:56, un echipaj de poliție compus din doi polițiști a venit la chemare. Cel mai probabil polițiștii sunt de la Sectorul de Poliție Nr. 4. Reacția polițiștilor la chemare a fost înjositoare și umilitoare. ”De ce ați sunat la poliție abia după 2 ore?!” mă întrebau acuzator polițiștii. ”Ce doar pentru asta ne-ați chemat?! Nu aveți ce face!”. ”Dacă vă băga vreun deget avea sens de chemat poliția. Dar așă și? nu s-o întiâmplat nică!”
Le-am spus că farmacia are înregistrare video cu tipul, mai ales că nu purta mască, deci poate fi ușor identificat. Dar polițiștii nu s-au arătat deloc interesați. Cică ”pentru hărțuire se dă doar amendă”, deci nu tare se merită chipeșul de a-l căuta și supune justiției pe agresor. ”Dacă îl găsim, DACĂ” ziceau polițiștii.
Dincolo de toată atitudinea jignitoare din partea polițiștilor, aceștia nici măcar n-au respectat protocolul minim de interacțiune cu cetățenii. Niciun polițist nu s-a prezentat, n-am semnat niciun proces verbal cu privire la chemare, nu mi s-a luat nicio mărturie în scris. Mi-au spus doar că urmează să fiu apelată astăzi și invitată la sectorul de poliție de pe Albișoara pentru discuții și clarificări. Evident nu m-a sunat nimeni”.

Inspectoratul General al Poliției a emis un comunicat de presă în care precizează că făptașul este căutat de poliție, iar angajații IGP care au manifestat o atitudine indiferentă și umilitoare față de victimă sunt anchetați.

„Astfel de atitudini precum cea demonstrată de reprezentantul poliţiei, care ar fi pus la îndoială gravitatea faptelor comise împotriva victimei, sunt absolut inadmisibile pentru un reprezentant al forţelor de ordine. Condamnăm ferm orice acțiuni şi comunicări nerespectuoase cu cetățenii, lipsite de profesionalism din partea angajaţilor organelor de drept, în special în cazul infracţiunilor care atentează la libertăţile fundamentale și drepturile omului”, se arată în comunicat.

„În afara investigației propriu-zise care a fost demarată imediat după parvenirea informației și se va finaliza cu identificarea și anchetarea făptașului, în paralel IGP desfășoară și o anchetă internă de serviciu care să elucideze dacă și în ce condiții angajații IGP nu și-au îndeplinit așa cum se cuvine sarcinile de serviciu”, mai spune IGP.

Noutăţile partenerilor

comentarii: