Reacția oficialilor de la Kremlin la Platforma Crimeea: „O adunare de vrăjitoare, care nu va schimba în vreun fel realitatea”

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Alexandr Grușco, a comentat inaugurarea Platformei Crimeea, la Kiev, scrie presa rusă.

Foto: sputnik.md

Întrebat, cum comentează Moscova desfășurarea acestui eveniment, Grușco a spus următoarele: Ca o califică drept „o performanță politică, ce nu va influența absolut asupra realității juridice internaționale, formată prin decizia liberă a locuitorilor din Crimeea”.


Mai devreme și Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei a comentat evenimentul numindu-l „adunarea vrăjitorilor”.

Președinta, Maia Sandu, a ținut un discurs la evenimentul de inaugurare a Platformei Crimeea. Aceasta a declarat că „se afla în Ucraina pentru a reafirma sprijinul RM pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute”. „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrant a dreptului internațional”, a spus Sandu, la Summit.

„Problema Crimeei este problema bilaterală a Ucrainei și Rusiei și la sigur nu Republica Moldova, o țară mică, neutră, care are multe probleme interne, trebuie să fie acea parte care să se expună și să ia o poziție”. Declarația aparține deputatului BECS Vlad Batrîncea și a fost făcută cu referire la discursul președintei Maia Sandu la Kiev, care a menționat că „Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea sa ilegală este o încălcare flagrant a dreptului internațional”,

Partidul Socialiștilor din Moldova se arată nemulțumiți de participarea președintei, Maia Sandu, la evenimentul „Platforma Crimeea”, care are loc astăzi la Kiev. Socialiștii spun că prin acest pas „șefa statului subminează procesul de restabilire a încrederii dintre Rusia și Moldova”. La fel, în opinia PSRM, decizia de a participa este una iresponsabilă „care poate afecta cetățenii Republicii Moldova”.

Președinta Maia Sandu a participat la Summitul de inaugurare a „Platformei Crimeea”, la Kiev. La eveniment și-au anunțat prezența 14 șefi de state și de guverne, dintr-un total de 44 de delegații internaționale, inclusiv oficiali de rang înalt ai UE. 


Pub