Litvinenco, despre decizia CSJ în dosarul Șor: Extrem de dubioasă. Nu exclud că va duce la o și mai multă tărăgănare în interesul lui Șor

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că decizia CSJ de a dispune strămutarea dosarului Șor de la Curtea de Apel Cahul la instanța din Chișinău „este una extrem de dubioasă”. Acesta nu exclude că aceasta decizie va duce „la o și mai multă tărăgănare în interesul lui Șor”, iar dacă după o analiză a activității de la Curtea de Apel Cahul, cu peste 60 de amânări în dosar, se vor dovedi influențe corupționale, ministrul va sesiza CSM.

Foto: UNIMEDIA
Decizia CSJ este una extrem de dubioasă în condițiile când anterior același CSJ a respins de mai multe ori aceeași solicitare. Nu exclud că această strămutare va duce la o și mai multă tărăgănare în interesul lui Șor. Am deja o analiză preliminară și pot spune că acolo se întrevăd niște ilegalități ieșite din comun. În același timp, nu pot să nu concluzionez că ceea ce s-a desfășurat timp de ani de zile cu peste 60 de amânări la Curtea de Apel Cahul a fost un simulacru. Vom analiza în detalii speța și, dacă analiza preliminară se dovedește a fi reală (dar asta e aproape sigur) și vom conchide că în spatele acestei noi hotărâri ar sta influențe corupționale, voi sesiza CSM.

Mai mult, chiar dacă la nivel de guvernare am transmis un semnal tranșant sistemului judecătoresc să își schimbe comportamentul, înțeleg că în multe instanțe nu se vor grăbi să o facă. Nu putem fi naivi să credem că lucrurile se vor repara de la sine și judecătorii corupți vor decide de la sine să nu mai ia mită pentru decizii ilegale. Protejând clica oligarhică, acești judecători corupți se protejează pe ei și fug de răspundere. Adevărate procese judiciare corecte și transparente vor începe abia după epurarea sistemului judecătoresc de cei mai toxici exponenți. Anume de aceea, pe lângă intervențiile curente, cel mai important este să finalizăm și aprobăm cât mai curând (dar în cadrul constituțional și al bunelor practici de transparență) legislația privind evaluarea extraordinară în judecătorii și procuraturi.

Și vom începe anume de la CSJ, conducătorii curților de apel și a celor din primele instanțe. Asta am promis și asta vom face. Iar aberații că am fi gata să tranzacționăm tragerea la răspundere a lui Șor sau orice alt criminal pentru voturile necesare schimbării Constituției sunt doar niște mostre de propagandă „platonică“. P.S. Observ că Curtea de Apel Cahul ştie uneori să lucreze și operativ. De exemplu, n-a amânat de 60 de ori publicarea comunicatului pe dosarul lui Şor. Dacă lucrau atât de repede şi la dosarul propriu-zis, Şor era deja demult la puşcărie…

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au admis strămutarea dosarului lui Ilan Șor de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. Încheierea este irevocabilă.

Procuratura Generală a venit cu o reacție, după ce Curtea Supremă de Justiția a decis de a dispune strămutarea la Curtea de Apel Chișinău a dosarului lui Ilan Șor. Deși, decizia CSJ este irevocabilă, Procuratura Generală dezaprobă modul în care instanța supremă a interpretat normele procesual penale și le-a raportat circumstanțelor de fapt ale speței. Potrivt Procuraturii, ultima cerere de strămutare, ar fi trebuit respinsă, pe motive de repetivitate.

lan Șor a fost recunoscut vinovat de spălare de bani și înșelăciune prin abuz de încredere, iar în vara anului 2017 a fost condamnat la șapte ani și jumătate de pușcărie de prima instanță în dosarul fraudei bancare. Între timp, fostul primar de Orhei a ajuns în fotoliul de deputat. Acum Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce în luna iunie 2019, atunci când la Chișinău a avut loc schimbarea puterii, acesta a părăsit Republica Moldova, iar ulterior a rămas și fără imunitate parlamentară.


Pub