Ultima oră! Demisia lui Stoianoglo, tot mai aproape: Modificările la Legea Procuraturii, votate în lectura a doua

Proiectul de modificare a Legii Procuraturii a fost aprobat în lectura a doua cu 56 de voturi. Potrivit modificărilor, activitatea procurorului General, Alexandr Stoianoglo, va fi evaluată de o comisie specială, iar dacă va obține calificativul „nesatisfăcător” va fi demis.

Foto: UNIMEDIA

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

În cea de-a doua lectură, au fost acceptate unele amendamente care vizează interimatul funcției de Procuror General. Noua redacție este necesară pentru a clarifica situația privind instituirea interimatului, Procurorul General interimar urmând a fi numit prin decret al Președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, menționează autorii amendamentului.

În cadrul ședinței Parlamentului din 20 august, Procurorul General nu a venit la audierile organizate la Parlament pe dosarul furtului miliardului. Acesta a emis o notă informativă parlamentarilor privind evoluțiile în dosarul „frauda bancară”.

Procurorul General a ieșit, săptămâna trecută, la o conferință de presă, cu o zi înainte de audierile organizate la Parlament pe dosarul „furtul miliardului”. Stoianoglo a anunțat că va expedia deputaților o notă informativă și nu se va prezenta la tribuna Legislativului. Mai mult, șeful instituției de urmărire penală a făcut un șir de dezvăluiri, prin care o acuză pe șefa statului, Maia Sandu de indicații privind urmărirea penală a oponenților politici și presiuni enorme asupra instituției, mai „grav decât pe vremea lui Plahotniuc”.

Parlamentul a desfășurat consultări pe marginea modificărilor la Legea Procuraturii, propuse de către deputatul PAS Sergiu Litvinenco, învestit recent în funcția de ministru al Justiției. Acestea prevăd, printre altele, instituirea unui mecanism de evaluare a activității Procurorului General, cu posibilitatea de sancționare a acestuia, până la demiterea din funcție.

Procuratura a avizat negativ inițiativa, menționând că aceasta va lipsi de independență instituția.

Mai mult, 14 organizații neguvernamentale pentru drepturile omului au cerut majorității parlamentare PAS să nu se grăbească în adoptarea legilor importante și să respecte principiul transparenței decizionale.

Proiectul de lege a fost elaborat, după un șir de declarații publice ai exponenților PAS, prin care i se cerea actualului Procuror General, Alexandr Stoianoglo să plece din funcție, întrucât nu ar înregistra progrese pe dosarele de rezonanță.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat Procuror General ca urmare al unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.


Pub