IGSU antenționează cetățenii sa fie prudenți, cand merg la scăldat: În locuri neamenajate, riscurile de înec sunt majore

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă informarea populației în preajma bazinelor acvatice din țară în cadrul Campaniei de prevenire a înecurilor.

Foto:

Pe parcursul săptămânii salvatorii au ajuns pe malurile râurilor și lacurilor din raioanele Fălești, Ocnița, Căușeni, Vulcănești, Soroca, dar și municipiul Chișinău. Cetățenii au primit pliante informative și au fost informați despre riscurile în cazul nerespectării regulilor de comportament pe apă, dar și despre acordarea primului ajutor în cazul unei situații de înec. În perioada estivală, oamenii sunt rugați să evite aflarea pe malurile bazinelor acvatice nedotate cu stații de salvare, iar maturii sunt îndemnați să-și monitorizeze strict minorii pentru a evita aflarea acestora fără supraveghere în preajma râurilor și lacurilor precum și în apă.

Totodată, cetățenii au fost îndrumați la capitolul riscului de înec în stare de ebrietate, fiind menționat faptul că consumul băuturilor alcoolice la scăldat este interzis. De asemenea, specialiștii IGSU desfășoară măsuri de profilaxie pe teritoriul spațiilor de agrement. Astfel, salvatorii din Сăușeni au desfășurat instruiri la bazinul central din oraș și au instruit persoanele în vederea minimalizării riscului de producere a incidentelor pe apă. Totodată, aici, a fost simulată extragerea unei persoane înecate din apă de către scafandrieri și a fost prezentat modul de acordare a primului ajutor medical.

De la începutul Campaniei de prevenire, peste 15 mii de persoane din toate regiunile țării au fost instruite la capitolul regulilor securității vieții cu scopul minimalizării accidentelor pe apă în perioada estivală. Conform datelor colectate de la subdiviziunile teritoriale ale Inspectoratului, de la începutul anului 2021, 52 persoane inclusiv 10 minori și-ai pierdut viața în bazinele acvatice din țară.


Pub