Nemerenco despre criticile Sindicatelor pe decizia de a obliga profesorii nevaccinați să-și facă testele din cont propriu: Le respect opinia, dar ei nu sunt medici

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a venit cu o reacție, după ce Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia luată de CNESP de a obliga profesorii nevaccinați să prezinte testul la Covid, odată la 14 zile achitat din propriul buzunar. Aceasta a declarat că le respectă opinia, dar, „ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea”.

Foto:

„Tensiunele sociale nedorite le creează anumite asptecte, inclusic acest comunicat de presă. Critică, atac asupra statului. Noi nu încălcăm drepturile nimănui, dar vreau oamenii să înțeleagă care sunt diferențele. Noi oferim acces gratuit la fiecare tip de vaccin. Presiunea financiară pe sistemul medical, atunci când vom umple spitalele cu pacienți, va fi enormă, și toată presiunea aceasta cade inclusive pe cadrele didactice, oameni care muncesc la țară, medici, deoarece noi din contribuțiile noastre întreținem un an și jumătate tot ce se întâmplă sub această umbrelă – situația pandemică.

Deci în loc să redirecționăm banii spre probleme din oncologie, servicii chirurgicale, medicamente gratuite, consumabile, noi ne-am concentrat doar pe pandemie și avem toți diferite opinii. Eu respect opinia sindicatelor, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric opinia. Este Ministerul Educației și eu cred că ei ar trebui mai întâi să discute înainte de a plasa aceste comunicate de presă, care sunt sub o formă de atac. Dacă doresc să susțină oamenii din sistemul educațional, îi îndemn să susțină o primă tesare și eu promit că voi găsi bani să o susținem pe a doua, dar nu din banii oamenilor și publici, pentru că asta cu medicii nu s-a întâmplat”, a declarat Nemerenco în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune”, a declarat Nemerenco în cadrul emisiunii „Moldova în Direct”. 

Federația Sindicală a Educației și Științei a criticat decizia luată de CNESP de a obliga profesorii nevaccinați să prezinte testul la Covid, odată la 14 zile. Acesta ar urma să fie achitat din cont propriu. Sindicatele califică această hotărâre drept „un abuz și o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților cetățenești”. În urma a „sute de mesaje în care cadrele didactice, angajații din sistemul educațional își exprimă nedumerirea”, autoritatea vine cu o adresare către „decidenții din Guvern, către Ministra Sănătății Ala Nemerenco”. 

Ministra Ala Nemerenco a declarat că până la atingerea ratei de vaccinare de cel puțin 95% din persoanele adulte în fiecare instituție: personalul didactic, nedidactic și auxiliar va efectua și prezenta o dată la 14 zile, din surse proprii, rezultatul unui test diagnostic la Covid. Nu se vor supune testării cei care prezintă certificat de vaccinare complet sau un act care confirmă că persoana are anticorpi care este valabil pentru 90 de zile.


Pub