Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un purtător de cuvânt al…

Un purtător de cuvânt al talibanilor susține că afganii nu ar trebui să încerce să părăsească țara, iar „securitatea lor va fi garantată”

Foto: Reuters

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, susține că talibanii nu mai permit cetățenilor afgani să meargă la aeroportul din Kabul din cauza situației haotice de acolo. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a declarat că oamenii care au venit la aeroport, ar trebui să plece acasă, iar „securitatea lor va fi garantată”, scrie BBC.

Totodată, purtătorul de cuvânt a spus că reprezentanții SUA au continuat să invite oamenii la aeroport pentru a ca aceștia să părăsească țara.

„Îi întrebăm pe americani. Nu încurajați afganii să plece (…) Avem nevoie de talentul lor”, a spus Mujahid.

Totodată, reprezentantul talibanilor a sugerat că femeile din Afganistan ar trebui să rămână acasă pentru moment, pentru siguranța lor.

„În prezent, este în beneficiul lor să prevină orice rele tratamente”, a spus acesta, menționând că femeile nu au fost înlăturate de la locul lor de muncă și că își vor primi salariile.

Cu toate acestea, câteva femei au declarat pentru BBC că atunci când s-au prezentat la locul lor de muncă, li s-a spus că nu mai lucrează acolo sau că o rudă de sex masculin îi poate lua locul de muncă.

După ce gruparea Taliban a preluat controlul asupra Afganistanului, ca urmare a retragerii militare a SUA și NATO din această țară, zeci de mii de civili încearcă să părăsească țara de frica represiunilor talibanilor. Oamenii au venit în număr mare în jurul aeroportului internațional din Kabul, a cărui securitate încă este asigurată de militari NATO, cu speranța că vor urca în avioanele care părăsesc Afganistanul.