Legi votate pe conveier, în lectură finală. CNA, PG, CSP, CSM și alte abrevieri importante

Deputații s-au întrunit astăzi într-o ședință extraordinară, în cadrul căreia a fost modificată procedura de numire a directorului Centrului Național Anticorupție, a fost adoptată în lectură finală Legea privind Procuratura, parlamentarii au votat un nou președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, dar și regulile de stabilire a prețurilor la produsele petroliere.

Moldova.org îți explică pe scurt esența noilor modificări.

Directorul CNA va fi numit de Parlament

Directorul CNA va fi numit de Parlament cu votul majorității deputaților, la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Anterior, șeful CNA era ales în urma unui concurs public organizat de Comisia juridică, numiri și imunități.

Potrivit documentului, mandatul directorului Centrului Național Anticorupție va fi de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat. De asemenea, documentul prevede că revocarea din funcție a directorului se va face cu votul majorității deputaților la propunerea a cel puțin o treime din deputați și având avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități. Pentru proiect au votat 55 de deputați PAS.

Între timp, CNA a reacționat pe pagina sa de Facebook, declarând că documentul nu corespunde interesului public general. „Acesta va contribui la slăbirea instituțională și subminarea independenței CNA în calitate de entitate specializată în prevenirea și combaterea corupției”, se arată în declarație.

Performanțele Procurorului General vor fi evaluate 

Deputații au votat în lectură finală modificarea Legii cu privire la Procuratură. Astfel, performanțele Procurorului General vor fi evaluate de către o comisie a Consiliului Superior al Procurorilor. Această evaluare nu va putea avea loc mai des decât o dată în an și se va putea iniția la sesizarea președintelui Republicii Moldova sau a unei treimi din membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Cei din urmă vor examina raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. 

După examinare, CSP va putea acorda următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”. În cazul în care performanțele Procurorului General vor fi calificate drept „nesatisfăcătoare”, CSP va propune președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a acestuia. În cazul instituirii interimatului, Procurorul General interimar urmează a fi numit printr-un decret al președintelui la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Documentul a fost votat de 56 de deputați PAS.

După adoptarea documentului, Procuratura Generală a anunțat că va depune o sesizare la Curtea Constituțională. „Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de Ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se arată în comunicatul PG.

Procedura de numire și alegere a membrilor CSM și CSP a fost modificată

Parlamentul a modificat procedura de numire a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). În primul caz, Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători membri ai CSM, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. Cerințele pentru candidați sunt: activitatea efectivă în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani. În total CSM va avea 12 membri. 

În calitate de membru al Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. 

De asemenea, a fost stabilit modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. Astfel, participarea la adunare poate avea loc și prin teleconferință. De asemenea, va putea fi folosit votul electronic în cazuri extraordinare, cum ar fi pandemia, însă acest lucru urmează să fie reglementat de Adunarea Generală a Judecătorilor.

O nouă funcție pentru Dumitru Alaiba 

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a fost votat în funcția de președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului. Totodată, în funcția de secretar al aceleași Comisii, până acum a fost ocupată de Alaiba, a fost numită Valentina Manic, fracțiunea PAS.

Un mandat de deputat declarat vacant

Parlamentul a aprobat demisia depusă de către deputata PAS Zinaida Popa. Anterior, Popa a anunțat că renunță la funcția de deputată, pentru a-și continua activitatea în calitate de vicepreședintă a Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate din Consiliul Municipal Chișinău. Mandatul de deputat în Parlament, care aparține PAS, a fost declarat vacant.

Noi reguli de stabilire a prețurilor la produsele petroliere

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua următoare celei în care au fost stabilite. De asemenea, potrivit modificărilor adoptate de deputați, se va interzice comercializarea cu amănuntul a acestor produse la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de ANRE.

O altă modificare a Legii privind piața produselor petroliere prevede micșorarea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la 5 mii m3 la 1000 m3. Totodată, o altă prevedere a proiectului se referă la eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 milioane lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici. 

Grant japonez și noi reguli de administrare a proprietății publice 

Tot astăzi Parlamentul a ratificat acordul de grant în valoare de 100 de milioane de yeni japonezi (cca 776 de mii de euro). Acordul presupune furnizarea de echipament medical de înaltă performanță în cadrul Programului de dezvoltare economică și socială.

Una din modificările Legii privind administrarea și deetatizarea proprietății publice se referă la termenii contractelor de locațiune. Astfel, pentru spațiile deținute de stat, care sunt date în locațiune persoanelor fizice sau juridice, va putea fi întocmit un contract de trei ani, în loc de doar unu, cum era până acum. 

De asemenea, imobilele se privatizează în modul stabilit de Guvern, iar prețul inițial de privatizare a încăperilor nelocuibile se determină în funcție de valoarea lor de piață, definită în raportul de evaluare întocmit de evaluator.

Foto: parlament.md

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.