Noutăţi

Comunitățile locale din Moldova care se mândresc cu cele mai bune practici urmează să fie descoperite în cadrul Programului Bunelor Practici. Află care sunt acestea

2021.08.23 Bune practici Ana-Maria Veverița Imprimă

 

Cele mai inovative proiecte de bune practici din 29 de comunități din Republica Moldova urmează să fie vizitate în următoarea perioadă pentru a vedea pe viu modalitatea de implementare a istoriilor de succes. Localitățile au fost selectate pe 20 august, de către membrii Grupului Coordonator al Programului Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale din Moldova în cadrul unei ședințe. Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul” cu suportul Consiliului Europei și are scopul de a identifica, promova și disemina inițiativele inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova.

Printre bunele practici cu care se mândresc localitățile din țară putem menționa parcul fotovoltaic din satul Feștelița din raionul Ștefan Vodă, un sat cu inteligență energetică; serviciul de pompieri și salvatori din satul Bravicea (r-nul Călărași); traseele turistice de la Sipoteni, raionul Strășeni; festivalul bucătăriei tradițional „GurmanIA” de la Țarigrad, la care au participat peste 250 de vizitatori; festivalul de promovare a zestrei noastre din strămoși „La Bășcuțele din Țîra” din comuna Ghindești, raionul Florești; hackathonul urban „Orașul tău se schimbă pentru tine. Împreună cu tine” din municipiul Ungheni, în cadrul căruia 11 concepte de modernizare a centrului municipiului Ungheni au fost propuse autorităților locale; reabilitarea termică a clădirilor instituționale din orașul Cantemir și lista poate continua. Pentru mai multe informații vedeți Lista comunităților ce urmează a fi vizitată de echipa Programului Bunelor Practici.

În cadrul competiției din acest an participă 64 dintre cele mai inovative bune practici, implementate de 40 de autorități publice locale din Moldova în perioada 2019-2020. Secțiunile la care au aplicat administrațiile publice locale sunt: 1.Guvernare transparentă pentru o administrație publică eficientă 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Eficiența energetică – prioritate pentru orice localitate; 4. Tradiții autentice acasă.

În ce priveşte repartizarea practicilor pe regiuni, zona de Centru rămâne a fi cea mai activă. Prin urmare, din Centru au fost depuse 39 de bune practici din 21 comunități, din regiunea de Sud – 14 bune practici din 11 comunități, iar 11 bune practici din opt comunități au fost depuse din regiunea de Nord a republicii.

La nivel local se lucrează cu mult efort și multă dedicație, iar prin intermediul competiției celor mai bune practici ne dorim să încurajăm comunitățile și autoritățile publice locale. Programul Bunelor Practici este unicul programcare reușește să scoată în evidență bunele practici ale APL cu resurse limitate, dar cu oameni dedicați, comunitate unită, responsabilitate și capacități înalte”, a menționat președintele CALM, Tatiana Badan.

După ce vor fi vizitate, comunitățile vor organiza zilele ușilor deschise (online sau live, în dependență de situația epidemiologică privind infecția COVID-19 în țară), iar cele mai bune exemple de bună practică vor fi incluse într-o Antologie a bunelor practici și vor fi premiate în cadrul unei ceremonii festive, la finele anului 2021.

„Programul Bunele Practici ale Autorităților Locale din Republica Moldova reprezintă o provocare pentru autoritățile publice locale din Republica Moldova. Dar, totodată, și oportunitate de a scoate din anonimat competitivitatea, profesionalismul, incluziunea, diversitatea culturală, deschiderea și transparența în activitatea autorităților locale. Cancelaria de Stat, apreciază și susține Programul Bunelor Practici ale Autorităților Locale din Republica Moldova, contribuindu-se astfel la eficientizarea guvernării locale, consolidarea capacităților instituționale și dezvoltarea performanțelor”, a subliniat Diana Chiriac, consultant principal Direcția administrație publică a Cancelariei de Stat și membră a Grupului Coordonator.

Valeriu Musteață, primarul satului Săiți și membru al Grupului Coordonator a adăugat „Mă bucur să fac parte din Grupul Coordonator, iar această activitate mă ajută mult în activitatea mea de primar. Prin intermediul acestui proiect am posibilitatea de a cunoaște bunele practici ale colegilor mei din întreaga țară, de a mă inspira și a le implementa în localitatea mea. Apreciez mult în același timp autoritățile publice locale care au echipe bune la nivel local și reușesc să cate singuri resurse, să mobilizeze cetățenii și să câștige proiecte de bune practici, care contribuie la dezvoltarea comunităților”.

Grupul Coordonator al Programului Bunelor Practici are rolul de a monitoriza şi evalua implementarea Programului Bunelor Practici, de a superviza evaluarea şi selectarea celor mai bune practici ale autorităţilor publice locale.

Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova a fost lansat în anul 2005, cu suportul Consiliului Europei și implementat de către IDIS „Viitorul”. Scopul acestei program este acela de a identifica și disemina inițiative inovative și eficiente din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.

Pentru mai multe detalii, contactați Coordonatorul programului, Ana – Maria Veverița la numărul de telefon 0 22 221844 sau adresa de e-mail ana.veverita@viitorul.org

 

 

 

Urmărește-ne pe

rețele de socializare

Abonează-te la

Știri

Connect with us