Linkuri accesibilitate

Întâlnire de gradul trei: șeful CIA a discutat cu liderul talibanilor despre retragerea forțelor americane


Directorul CIA, William Burns
Directorul CIA, William Burns

Un secret prost păstrat: întâlnirea dintre șeful CIA și liderul talibanilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Washington Post relatează că directorul agenției americane pentru informații, CIA, William Burns s-a întâlnit luni la Kabul cu liderul taliban de facto Abdul Ghani Baradar, aceasta fiind întâlnirea la cel mai înalt nivel între cele două părți de când talibanii au preluat controlul în țară.

Principala problemă a administrației Biden, după începutul ezitant este cum să scoată din țară toți americanii care doresc să plece și un număr cât mai mare de afgani, care au ajutat forțele aliate, până la termenul finalizării retragerii care expiră la 31 august.

Președintele Biden a spus că acesta trebuie extins, dar talibanii au afirmat public că, dacă forțele americane rămân după acea dată, vor exista consecințe. În acest context l-a trimis Biden la Kabul pe William Burns care, în afara de funcția pe care o deține, este și un diplomat cu mare experiență. În afară de conștientizarea faptului că evacuarea va lua mai mult timp decât actualul termen, Biden este supus la presiuni din partea aliaților din NATO, care-i cer să extindă prezența militară americană pentru a se asigura că toți cei care doresc să plece și care au o motivație solidă, o pot face. Baradar este considerat a fi liderul cu cea mai mare autoritate în momentul de față, dar cu numai 11 ani în urmă, el a fost arestat într-o operațiune comună în care CIA – agenția condusă de Burns – a acționat împreună cu forțe pakistaneze, Baradar fiind atunci închis timp de opt ani. Dar traiectoria sa a inclus și contacte cu Occidentul, după eliberarea din închisoare el fiind negociatorul principal taliban, în convorbirile de pace cu Statele Unite, desfășurate în Qatar, care au dus la un acord cu administrația Trump, vizând retragerea forțelor americane.

Abdul Bardar a fost prieten apropiat cu fondatorul mișcării talibane, Mohammad Omar. El a luptat împotriva ocupației sovietice în Afganistan, fiind ulterior guvernator al câtorva provincii în timpul regimului taliban. De când talibanii au preluat din nou puterea, el a avut un ton reținut și deschis concesiilor spunând că regimul taliban va promova un sistem islamic în care toți oamenii să poată participa fără discriminare, dar unele relatări cu privire la acțiunile militanților în diverse regiuni readuc în amintire ororile trecutului taliban și par să îl contrazică.

XS
SM
MD
LG