„Combinația de programare și economie este una reușită pentru Republica Moldova”, interviu cu Zinovia Toacă, decana Facultății TISE, ASEM

6. Zinovia Toacă

Zinovia Toacă este conferențiară universitară și decană a Facultății Tehnologii Informaționale și Statistică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice a Moldovei. Decana menționează despre cele trei departamente de la facultate, două dintre acestea fiind Tehnologii Informaționale și Managementul Informațional, iar al treilea departament – Econometrie și Statistică Economică – este unicul din Moldova unde se pregătesc specialiști în domeniul statisticii.

Zinovia Toacă mai spune că, împreună cu profesorii de la facultatea TISE încearcă să ofere studenților toate lucrurile necesare care fac studiile calitative și interesante, punând accent pe specificul facultății – cunoștințe IT îmbinate cu economie. Doamna Toacă predă mai multe discipline, cum ar fi: algoritmica grafurilor, modelarea matematică a proceselor microeconomice, cercetări operaționale și informatica aplicată.

Tehnologii Informaționale și Statistică Economică la ASEM

„La facultatea Tehnologii Informaționale și Statistică Economică poate că se învață puțin mai greu decât la alte facultăți și universități. Studenții care studiază aici sunt tineri care depun un efort mai mare, având multe ore de laborator în care rezolvă probleme practice și învață programarea. În pofida muncii asidue, mereu i-am încurajat pe studenți prin faptul, că această muncă este bine răsplătită prin salarii motivante și condiții foarte bune de lucru, fiind angajați la joburi în Republica Moldova sau peste hotare.

Atunci când studentul vine în anul I la facultate, el încheie un contract în care sunt stipulate absolut toate disciplinele pe care le va studia pe parcursul celor treii/patru ani. Cu siguranță, nimeni nu poate cunoaște de la început care sunt disciplinele cele mai utile sau mai puțin utile, cert este faptul, că fiecare student are nevoie de cunoștințe elementare în domeniul economiei. Acest lucru este în favoarea tinerilor, indiferent de viitorul job, e important de cunoscut despre conceptele generale ale economiei, atâta timp cât suntem dependenți, influențați și înconjurați de economie. După părerea mea, combinația de programare și economie este una foarte reușită, în special pentru Republica Moldova.

Despre studenții noștri

Actualmente, la facultate, împreună cu studenții de la frecvență redusă, înregistrăm un număr peste 300 de tineri la toți anii de studii. Guvernul Republicii Moldova oferă locuri bugetare pentru toate facultățile și universitățile de la noi, fiind alocate în funcție de importanța domeniului. Domeniul TIC se regăsește printre cele mai solicitate, astfel, la ASEM la facultatea TISE studenții au șanse foarte mari să fie înmatriculați la buget, dacă e să facem comparație cu alte universități. În același timp, o parte din studenți primesc și bursă, iar în fiecare an, câte doi studenți de la facultate beneficiază de bursă Erasmus+, tinerii pleacă în Germania și Portugalia pentru jumătate de an de schimb academic. Totodată, studenții de la facultatea noastră beneficiază de multe oferte, traininguri pentru diferite nivele de cunoștințe, majoritatea fiind gratis.

Condiții și posibilități la TISE

Mulți din absolvenții de la facultatea noastră lucrează la companii care au sediul peste hotare, însă lucrul îl fac de acasă, având de suportat doar diferența dintre fusele orare. Unii tineri absolvenți și-au creat companii proprii prin care oferă servicii IT peste hotare. Astfel, domeniul TIC devine un exportator mare de servicii, nu în zădar Guvernul Republicii Moldova oferă multe locuri la buget pentru specialiștii pe care îi formăm la ASEM și nu doar, deoarece aceștia aduc venituri mari țării.

Ce joburi pot avea absolvenții TISE? Studenții care absolvă Facultatea TISE pot activa ca și programator, dezvoltator, proiectant de pagini web sau pot face testare manuală și testare prin programare, un job care nu necesită anumite cunoștințe speciale.

Pentru a pregăti cadre, facultatea dispune de dotare la un nivel înalt. Spre exemplu, avem multe clase cu calculatoare, o sală multimedia, sala Endava, spații pentru training-uri și altele. Facultatea are specialiști buni în acest domeniu, atât profesori, cât și conferențiari universitari, totul e pentru studenți, iar studenților nu le rămâne decât să facă alegerea corectă și să depună maxim efort pentru un viitor reușit.

IT-ul în Republica Moldova

Domeniul IT este un imperativ al timpului. Recent, COVID-19 ne-a demonstrat că nu putem exista fără acest domeniu, este o specialitate necesară absolut peste tot – bănci, magazine, spitale etc. Toate domeniile de activitate necesită softuri care să ușureze munca zi de zi, iar ofertele de lucru în acest domeniu sunt foarte generoase. Salariile sunt destul de motivante, cele mai mari din Moldova, la fel ca și condițiile de lucru foarte bune.

Încurajare pentru studenți

Eu aș recomanda studenților să aleagă Tehnologii Informaționale, și anume ASEM, deoarece pe lângă faptul că vor obține cunoștințe aprofundate în domeniul TIC, aceștia vor obține cunoștințe și în domeniul economic – lucru care facilitează angajările viitoare atât în domeniul privat, cât și cel public. Să faceți studii în IT puteți la mai multe universități, dar îndemnul meu este să alegeți facultatea TISE. De ce? E simplu: Tehnologiile Informaționale  îmbinate cu studii economice sunt la mare căutare și de  perspectivă.”

***

Acest articol este realizat în cadrul proiectului ,,Consolidarea capacităţilor instituționale de comunicare ale universităților din Moldova”, ce se desfășoară cu suportul Proiectului TEKWILL implementat de ATIC, cu susținerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Suediei. Conținutul acestui material reprezintă opinia exclusivă a autorului și nu reflectă neapărat poziția finanţatorilor.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente