Recolta de struguri 2021: o producție mai mare cu aproximativ 25 % față de anul trecut

1

În ciuda condițiilor meteo nefavorabile, marcate de înghețuri târzii și ploi abundente și frecvente din anul 2021, producția globală de struguri va fi cu aproximativ 15-25 % mai mare decât anul trecut sau cu peste 30 % mai mică față de media ultimilor cinci ani. Astfel, pronosticul recoltei pentru anul 2021 va varia între 6,0-9,0 tone/ha.

Totodată, datele statistice arată că, în acest an, stocurile de produse vitivinicole s-au diminuat și constituie aproximativ 284 mil litri, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului 2021.

Mai mult, în anul 2021, în plantațiile viticole a fost înregistrat risc înalt pentru răspândirea bolilor de sezon, iar din cauza temperaturilor mici și a precipitațiile abundente, recoltarea strugurilor ntârzie cu aproximativ 15 zile comparativ cu anul 2020.

Cât privește exporturile totale ale produselor vitivinicole, în primele șapte luni ale 2021, volumul s-a diminuat cu 10.8 %, în contextul în care cele mai mari scăderi au fost înregistrate de vinurile în vrac, în timp ce exporturile de vinurile îmbuteliate, după volum, au crescut cu 10 %.

În același timp, anul trecut a fost marcat și de schimbări în ce privește axele strategice de dezvoltare a sectorului, care vor fi implementate în următorii patru ani de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și care urmăresc atingerea obiectivelor privind durabilitatea socio-economică și o mai mare claritate și transparență asupra activității desfășurate. 

Acestea sunt principalele concluziile prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, în cadrul Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, cu subiectul „Recolta de struguri 2021: particularități și valorificare”, desfășurată online, pe pagina de facebook Wine of Moldova.

Cristina Frolov, Directoare, Oficiul Național al Viei și Vinului: „Sectorul vitivinicol reprezintă 3 % din PIB-ul țării sau 7 % din totalul de exporturi și rămâne a fi angajatorul nr.1 din mediul rural. În ciuda provocărilor, anul trecut a fost unul ce a înregistrat cifre pozitive în ce privește exporturile și anume o creștere de 9 %, în majoritatea destinațiilor de export, care au marcat majorări semnificative pe anumite piețe. Mai mult, anul 2020 a fost unul de cotitură pentru întreg sectorul și în special pentru ONVV. Pentru a menține trendul pozitiv, am muncit pentru  schimbarea direcțiilor de dezvoltare, grupate pe patru axe strategice care vor permite o mai mare claritate și transparență asupra activității desfășurate. Astfel, toate inițiativele desfășurate vor avea la bază cele patru axe strategice, care urmăresc ca țara noastră să fie recunoscută ca fiind o destinație producătoare de vinuri de calitate, ce oferă posibilitate producătorilor să comercializeze produsele vinicole la prețuri mai bune, care are companii vinicole puternice care pot rezista crizelor globale, care își desfășoară activitatea într-un climat investițional și legal coerent.”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, prezent la eveniment, a menționat și problemele cu care se confruntă sectorul vitivinicol, menționând că Guvernul împreună cu mediul academic, asociațiile de profil și partenerii de dezvoltare vor identifica soluții raționale, care vor fi reflectate complex în documentele de politici strategice, în special, în textul noului document aferent dezvoltării sectorului vitivinicol pentru anii 2022-2030.Viorel Gherciu, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: „Sectorul vitivinicol a fost și va rămâne o ramură prioritară, strategică a economiei naționale. Totuși, din cauza secetei severe din anul precedent, cumulată nefavorabil cu situația pandemică, anul vitivinicol 2020 a înregistrat o diminuare a producției globale cu circa 28 la sută și o reducere a exportului de vinuri în expresie naturală – cu 10 %. Cu toate acestea, calitatea vinului din roada anului trecut este una excepțională, cu un potențial ridicat de maturare, care va pune bazele unor vinuri autohtone de excepție.”

Vladimir Bolea, Președintele Comisiei Parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară: „Pentru ramura vinicolă a Republicii Moldova următorii patru ani vor fi ani de glorie, în care noi trebuie să susținem direcția de creștere și să ne bucurăm doar de succese. Unul dintre obiectivele de bază pe care-l văd oportun este consolidarea Oficiului Viei și Vinului, ca acesta să devină un oficiu lucrativ, productiv, cu rezultate excelente, axat pe promovarea brandului Wine of Moldova, ca un brand central al națiunii noastre. De asemenea, consider necesar să stabilim o strategie pentru dezvoltarea ramurii și să ne extindem pe piețele emergente.”

Mike Jones, Director adjunct interimar al Misiunii USAID în Moldova: „USAID a fost un pilon de încredere pentru sectorul vinicol din Republica Moldova în ultimii 15 ani, oferind suport și călăuză producătorilor locali. Deși ne-am ciocnit de multe provocări, exporturile de vin îmbuteliat în primele luni ale anului 2021 au înregistrat o crește cu 20 % mai mari ca valoare comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. USAID a oferit asistență pentru circa 70 de vinării și suntem foarte mândri că suntem parte din reformarea industriei vinicole într-o ramură sustenabilă, modernă și competitivă.”

Magdalena Mueller-Uri, Șefa secției operațiuni, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova: „Cu toții cunoaștem cât de dificili au fost ultimii doi ani pentru industria vinicolă. Pe parcursul a mulți ani UE a contribuit cu asistență și experiență în dezvoltarea ramurii agriculturii, îmbunătățind calitatea produselor, integrarea marketingului direct în activitatea organizațiilor, promovând durabilitatea prin echipamente tehnologice moderne. Sectorul vinicol din Republica Moldova va continua să reprezinte un interes sporit în agenda UE, fiind o etichetă socioculturală de care trebuie să fim mândri.”

„Recolta strugurilor 2021: particularități și valorificare” pe scurt:

Estimări privind producția de struguri 2021 (la 01.08.2021):

# Din cauza condițiilor meteo producția globală de struguri, în gospodăriile producție-marfă, se estimează a fi mai joasă cu peste 30 % față de media pe ultimii cinci ani, dar mai înaltă decât în anul 2020 cu cca 15…25 %;
# Volumul de struguri disponibil pentru procesare – 270 mii tone;
# Pronosticul producţiei globale de struguri/gospodării producţie-marfă – 350,0 mii tone;
# Pronosticul recoltei pentru anul 2021 variază între 6,0-9,0 tone/ha;
# Suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării – 121,0 mii ha;
# Suprafaţa plantaţiilor viticole în gospodăriile producţie-marfă – 73,4 mii ha;
# Stocurile de produse vitivinicole constituiau cca 28,4 mil dal, un volum insuficient pentru a îndeplini obligațiunile contractuale ale anului 2021;
# Cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole cu soiuri pentru vin în anul 2021, sunt mai mari cu cca 15 %, comparativ cu anul 2020, și constituie, în mediu, cca 42 mii lei/ha;
# În anul 2021, în plantațiile viticole, a fost înregistrat risc înalt pentru majoritatea bolilor de sezon (Antracnoză, Mană, Făinare, Putregaiul cenușiu etc) și Molia strugurilor;
# Per general, anul vitivinicol 2020-2021 a fost unul mai rece, comparativ cu anul 2019-2020, dar mai cald, cu mai multe precipitații și cu cea mai lungă perioadă de vegetație pentru vița-de-vie. De aceea, în 2021, recoltarea strugurilor întârzie cu 10…15 zile, față de 2020;
# În primele șapte luni ale anului 2021, exportul total a produselor vitivinicole, după volum, constituie 71,054,796 litri, cu 10.8 % mai puțin și 1,665,266,359 MDL, după valoare, cu +15.6 % mai mult față de aceiași perioadă a anului 2020;
# Din volumul total al exporturilor, vinurile îmbuteliate constituie 26,886,586 litri sau cu +10 % mai mult față de aceiași perioadă a anului 2020, iar în ce privește valoarea – 1,099,881,474 MDL, în creștere cu +32 %;
# Pentru vinurile îmbuteliate, prețul mediu pe litru este de 40,9 MDL, în creșterea cu 20 %, față de aceiași perioadă a anului 2020;
# Exportul produselor vitivinicole în vrac, după volum a fost 44,168,210 litri sau cu 21 % și 565,384,885 MDL, după valoare, adică cu -7 % mai puțin față de aceiași perioadă a anului 2020.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)

ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator. Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor moldovenești prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente