„Finanțarea specială”, de 236 de milioane de dolari, a fost aprobată pentru Moldova  

Ilie Gulca
24/08/2021

Republica Moldova va beneficia de circa 236 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost discutată, luni, în cadrul unei ședințe a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu reprezentantul rezident al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

„Alocarea a 165,3 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul celor 236 de milioane de dolari, oferă active lichide țărilor membre, fără obligații de rambursare sau anulare. Statele nu trebuie să îndeplinească nicio condiție pentru a primi cota lor din alocarea DST. Prin urmare, fiecare țară membră poate utiliza alocarea DST conform necesităților interne”, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

Cei doi oficiali au discutat despre proiectele noii guvernări de la Chișinău, precum și despre reluarea dialogului pentru memorandumul de politici între FMI și Republica Moldova. În acest context, prim-ministrul a invitat misiunea FMI la Chișinău la sfârșitul lunii septembrie.

Potrivit Nataliei Gavrilița, Republica Moldova va utiliza resursele alocate de FMI pentru a suplini veniturile la buget și pentru a oferi suport substanțial sectoarelor economice, cu accent pe întreprinderile mici și mijlocii.

Președinția a anunțat anterior că Republica Moldova ar putea obține, până la sfârșitul lunii august, „o finanțare specială” în valoare de 236 de milioane de dolari din partea FMI.

„Debursarea va fi posibilă după ce va fi aprobată de Consiliul de administrare al FMI”, a anunțat Maia Sandu la începutul lunii august, după o discuție cu directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

La sfârșitul anului 2020, Republica Moldova a ratat încheierea unui acord de finanțare cu FMI. Fosta majoritate PSRM-Șor nu a îndeplinit condițiile impuse de această instituție financiară privind consolidarea independenței Băncii Naționale.

Mai mult, PSRM a propus demiterea mai multor demnitari numiți în perioada regimului Plahotniuc, inclusiv a guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu. 

Ilie Gulca
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii