Republica Moldova are legislaţie vamală, ajustată la cea europeană. Cum va afecta afacerile lui Ilan Şor

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Parlamentul a votat, marţi, în lectură finală, noul Cod Vamal. Adoptarea documentului a constituit realizarea unui angajament asumat de ţara noastră la semnarea Acordului de Asociere RM-UE şi a unei condiţii stipulate în Acordul de Împrumut privind Programul de Asistența Macrofinanciară Excepțională, Omnibus.

Prevederile documentului ai fost ajustate la legislaţia vamală a Uniunii Euroropene care oferă posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței la data de 22 decembrie 2022.

Suplimentar, au fost admise completări care au drept scop asigurarea unor condiții echitabile mediului de afaceri și aduc claritate reglementărilor vamale, cum ar fi: reducerea amenzii în cazul nedeclarării în termen a mărfurilor, clarificarea noțiunilor de încălcări grave și infracțiuni legate de activitatea economică, dar și actualizarea unor norme din Cod cu prevederile legislației în vigoare la moment.

În noul Cod Vamal au fost ajustate la legislaţia vamală europeană noţiunile cheie cum ar fi biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport.

O altă noutate în legislaţia vamală moldovenească este micşorarea plafonului pentru retragerea
licenței brokerului vamal, de la 2 milioane de lei la 500 mii de lei.

Au fost simplificate condiţiile aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la 3 ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.

În Codul Vamal nou este precizat faptul că, cursul de schimb valutar aplicat în scopuri vamale reprezintă cursul oficial al leului față de valutele străine stabilit de Banca Națională a Moldovei la momentul apariției datoriei vamale.

În același timp, s-a votat aplicarea garanțiilor de stat asupra agenților economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber Giurgiulești și Aeroportul Internațional Liber Mărculești, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii