Undă verde pentru demiterea şi numirea unui nou director la CNA. Cine ar putea fi noul şef al instituţiei

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Parlamentul a votat marţi în lectură finală, cu 55 de voturi, amendamentele la articolul 8 din Legea cu privire la Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), prin care s-a renunţat la concursul pentru desemnarea directorului instituţiei.

Amendamentul stipulează că directorul CNA poate fi demis cu o treime din voturile deputaţilor în Parlament, iar candidatura unui şef nou va putea fi înaintată Parlamentului la propunerea a cel puțin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități.

Mandatul directorului CNA va fi pentru o perioadă de cinci ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Amendamentul, elaborat de un grup de deputaţi din majoritatea parlamentară, va intra în vigoare după ce va fi promulgat de şeful statului, apoi publicat în Monitorul Oficial.

În culise se vehiculează că guvernarea i-ar fi propus lui Ruslan Flocea să demisioneze din funcţia de director al CNA. Acesta ar fi acceptat iniţial, apoi s-a râzgândit pe motiv că nu i-a fost propusă o altă funcţie.

Se vehiculează trei nume care ar putea ocupa funcţia de director CNA. Este vorba despre deputata Olesea Stamate, ex-procurorul anticorupţie, Eugen Rurac, şi ofiţerul CNA, Oleg Crâşmaru.

În acelaşi timp, este pe ultima suta de metri procesul de judecată intentat Parlamentului de Bogdan Zumbreanu, pe motiv că ar fi fost demis ilegal, în 2019, din funcţia de director al CNA.


 

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii