Alexandr Stoianoglo, tot mai aproape de a-şi pierde funcţia. Parlamentul a votat în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la Procuratură

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Parlamentul a votat marţi, în lectură finală, amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Şeful Procuraturii Generale va fi demis dacă activitatea sa va fi calificată ca nesatisfăcătoare.

Evaluarea procurorului general va putea fi inițiată la sesizarea şefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Comisia specială de evaluare a performanțelor procurorului general va număra cinci membri, propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însăşi procurorul general care urmează a fi evaluat.Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcşionari publici..

Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care va adoptăao hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a şefului Procuraturii Generale.

Un alt amendament votat la Legea cu privire la Procuratură prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Majoritatea parlamentară a avut grijă şi de CSP, înregistrând un proiect de lege privind retragerea calităţilor de membru din oficiu pentru procurorul general şi procurorul Găgăuziei.

Precizăm că, Legislativul a calificat, vineri, drept nesatisfăcătoare activitatea organului de urmărire penală în investigarea și recuperarea banilor din frauda bancară. În aceeaşi zi, Parlamentul a votat un proiect de lege care va obliga Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție (CNA) să expedieze  semestrial semestrial deputaţilor rapoarte privind progresele în anchetă de recuperare a mijloacelor sustrase din sistemul bancar.

Alexandru Stoianoglo a acuzat-o săptămâna trecută  pe Președinta Maia Sandu de faptul că ar fi consiliată de personaje demise din Procuratură şi că nu respectă principiul separării puterilor în stat, prezumția de nevinovăție și drepturile omului. Acuzaţiile au fost aduse după ce şefa statului a criticat procurorii că nu au rezultate în lupta cu corupţia.

Procuratura Generală s-a mai adresat, trei zile în urmă, structurilor europene şi corpului diplomatic acreditat la Chişinău cu un apel în care solicită să fie analizată compatibilitatea cu standardele democratice a amendamentelor la Legea cu privire la Procuratură în partea ce ţine de tragerea la răspundere disciplinară și evaluarea performanțelor procurorului general, precum și modificarea componenței Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Procuratura Generală susţine în apelul său că, proiectul de lege votat în prima lectură de Parlament „a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificată, creând percepția că este urmărit scopul instituirii unui control politic asupra activității sistemului Procuraturii și că miza adevărată din spatele promovării mecanismului de evaluare constă în demiterea procurorului general în exercițiu”.

Alexandr Stoianoglo a făcut publice, luni, zece iniţiative legislative, care, în opinia sa, ar conduce la eradicarea corupţiei în Republica Moldova. Printre acestea se numără restrângerea imunității funcţionarilor publici, optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor, reevaluarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat, reconceptualizarea competențelor Procuraturii Anticorupție.

Propunerile lui Stoianoglo au fost criticate de guvernare. Sergiu Litvinenco a spus că este vorba de „zece porunci ale lui Platon”, iar Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că Stoianoglo nu va scăpa de evaluare.


 

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii