Reacţia Procuraturii Generale la votarea finală a amendamentelor care permit demiterea procurorului general: „Vom sesiza Curtea Constituţională”

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Procuratura Generală va contesta la Curtea Constituţională amendamentele la Legea cu privire la Procuratură, care permit demiterea procurorului general înainte de expirarea mandatului. Decizia a fost luată marţi, la scurt timp după ce Parlamentul a votat cu 56 de voturi, în lectură finală, proiectul de lege.

Conducerea Procuraturii Generale susţine că au fost ignorate recomandările Comisiei de la Veneția, a experților în domeniu, precum și opiniile instituțiilor a căror activitate este vizată.

„În completarea pozițiilor noastre anterioare, Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de ministrul Justiției, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separarea puterilor în stat, subminând independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Precizăm că, Procuratura Generală s-a opus din start amendamentelor la lege care ar conduce la demiterea lui Alexandr Stoianoglo din funcţia de procuror general.


 

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii