VIDEO// Sondaj: Rusia, percepută ca cea mai mare amenințare la adresa securității Republicii Moldova. Opțiunea europeană a cetățenilor a urcat la 65%

Mădălin Necșuțu
24/08/2021

Federația Rusă reprezintă cea mai mare amenințare la adresa Republicii Moldova, conform unui sondaj de opinie realizat de CBS – Research, la comanda CID NATO Moldova, care a fost făcut public, marți, la Chișinău. 

Astfel, Rusia este văzută de 24,1% dintre respondenți ca fiind sursa de pericol cea mai mare pentru securitatea Republicii Moldova. Rusia este urmată în acest top de către grupările teroriste cu 20,5%, NATO cu 10,5%, SUA cu 10,2% și România cu 4,4%.

„Dacă ne uităm la Rusia, vedem clar o disonanță în faptul că este numită de respondenți ca cea mai mare amenințare și, în egală măsură, ar fi al doilea sau al treilea care ar putea interveni să sprijine Republica Moldova în cazul unei amenințări. Este o disonanță care trădează nivelul precar al culturii de securitate, acolo unde societatea civilă are responsabilități majore”, a declarat președintele Centrului de Prevenire al Conflictelor și Early Warning București, Iulian Chifu, citat de IPN.

Viorel Cibotaru, director al Institutului European de Studii Politice din Moldova, co-fondator CID NATO, susține că interesul față de domeniul securității nu se rezumă doar la respectivul sondaj, dar și-ar dori ca să fie un punct de generare a altor teme pe un domeniu atât de complex cum este reformarea instituțiilor din domeniul de securitate, dar și dezvoltarea culturii de securitate.

În altă ordine de ieri, directorul executiv al Companiei de cercetare CBS- Research, Ion Jigău, a remarcat că majoritatea respondenților sondajului consideră că orientarea actuală a Republicii Moldova este una spre UE – 65% din respondenți. Rusia a fost menționată de 9% respondenți și România – aproape 5%. Și-ar dori ca orientarea Republicii Moldova să fie spre UE circa 50% din respondenți, spre Rusia – 21% și circa 2% și-ar dori ca Moldova să se orienteze spre România. Despre securitatea și apărarea țării, cel mai des respondenții se informează de la televizor, internet și pe rețele de socializare sau site-urile de știri.

Directoare executivă CID NATO Moldova, Elena Mârzac, consideră că sondajul este un exercițiu important pentru că nu există astfel de sondaje ample care ar măsura percepția cetățenilor față de anumite opțiuni de securitate, direcția de dezvoltare, sursele de informare, încrederea în instituțiile statului. În opinia sa, societatea civilă ar putea juca rolul de facilitator dintre populație și Guvern pentru a promova interesul național și de a transmite unele narative comune și fortificarea mesajelor.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1029 persoane, cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a țării, cu excepția locuitorilor regiunii din Stânga Nistrului, cu o eroare maximă de ± 3%. Datele în cadrul sondajului au fost colectate în perioada 20-29 iulie.

Mădălin Necșuțu
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii