Adunările generale ale magistraţilor şi procurorilor în condiţii de pandemie. Cum a fost schimbat modul de alegere a membrilor CSM şi CSP

Julieta Saviţchi
24/08/2021

Adunările procurorilor şi magistraţilor,ar putea să se desfăşoare, în caz de necesitate, în regim online. Parlamentul a votat, marţi, în a doua lectură, proiectul de Lege privind modificarea unor acte normative, care prevede schimbarea procedurii de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

Astfel, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, care va putea să se desfăşoare prin teleconferinţă, urmează să fie aleşi şase membri ai CSM din rândul magistraţilor, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din partea curților de apel și al Curții Supreme de Justiție.

CSM va anunța desfăşurarea Adunării cu cel puțin două luni înainte, iar candidaţii care vor aspira la fotoliile de membru al organului de autodeterminare judecătorească vor trebui să se înregistreze în alegeri cu cel puțin patru săptămâni până la data convocării adunării.

La alegeri vor fi admişi doar judecătorii care au avut o activitate efectivă şi ireproşabilă şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani.

Modificări au fost întroduse şi în privinţa alegerii candidaţilor supleanţi. Aceștia nu vor mai candida pe o listă paralelă şi vor fi consideraţi supleanţi candidaţii care nu au reuşit să obţină numărul de voturi pentru un loc în CSM.

Aceleaşi prevederi au fost întroduse şi în cazul desfăşurării Adunării Generale a Procurorilor pentru alegerea membrilor CSP.

Amendamentele mai prevăd şi întroducerea votului electronic în cazul dacă adunările se vor desfăşura în regim online.

Adunarea Generală a Judecătorilor a fost programată pentru 1 octombrie, iar Adunarea Generală a Procurorilor, pentru 19 noiembrie.

Julieta Saviţchi
24/08/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii